Kankeronderzoek krijgt ook (letterlijk) zuurstof

De Universiteit van Antwerpen (UA) kan tumoren nu nauwkeurig onderzoeken dankzij unieke laboratoriumkasten. Met de plaatsing van twee zuurstofregulerende laboratoriumkasten zijn onderzoekers van UAntwerpen voortaan nog beter gewapend in de strijd tegen kanker. “Onze installatie – uniek in België – stelt ons in staat tumoren nog beter te doorgronden”, zegt prof. Evelien Smits. 

Het Centrum voor Oncologisch Onderzoek (CORE) van de Universiteit Antwerpen, onder leiding van prof. Filip Lardon, staat al jaren aan de top in het wetenschappelijk onderzoek naar kanker. Die goede reputatie zal alleen nog maar versterkt worden door de installatie van zuurstofregulerende laboratoriumkasten, uniek in ons land. De nieuwe toestellen maken het mogelijk om de invloed van zuurstoftekort op de ontwikkeling van kanker te bestuderen.
 
Minder proefdieren
“Tumoren worden gekenmerkt door een tekort aan zuurstof door hun snelle groei en gebrekkige doorbloeding”, legt prof. Evelien Smits uit. “Dit zuurstoftekort speelt sterk in het voordeel van de kankercellen, die in tegenstelling tot normale cellen kunnen blijven delen met zeer weinig zuurstof. Het belang van dit zuurstoftekort werd vorig jaar nog onderstreept door de uitreiking van de Nobelprijs voor Geneeskunde aan de drie onderzoekers die hebben ontdekt hoe cellen hierop reageren.” 

In de nieuwe laboratoriumkasten zullen wetenschappers onder leiding van prof. Smits, prof. An Wouters en dr. Jorrit De Waele heel erg nauwkeurig het inwendige van een tumor in het lichaam kunnen nabootsen. CORE beschikt over twee kasten, waardoor tegelijk verschillende zuurstofniveaus bestudeerd kunnen worden. De investering, mee gesteund door het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek, maakt hoogtechnologisch baanbrekend onderzoek in verschillende kankertypes mogelijk, zonder daarvoor proefdieren te moeten inzetten.
 
Hogere versnelling
“Het wordt steeds duidelijker dat zuurstoftekort een belangrijke factor is in resistentie tegen huidige en nieuwe kankerbehandelingen”, aldus prof. Wouters. “Daar moeten we rekening mee houden, bijvoorbeeld bij de ontwikkeling van immuuntherapie. Met de nieuwe kasten kunnen we nu ook geavanceerde cycli van zuurstof instellen zoals dit ook in de tumor zelf gebeurt, waar zuurstof afwisselend minder en meer aanwezig is.”
In de toekomst zullen onderzoeksresultaten vanuit een petrischaal met meer succes en sneller vertaald kunnen worden naar patiënten. Op die manier schakelt het kankeronderzoek een versnelling hoger.

Foto: Van links naar rechts: Evelien Smits, Jorrit De Waele, Filip Lardon en An Wouters.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.