De Waalse arts-specialisten in opleiding plannen vanmiddag een protestactie tegen minister Vandenbroucke naar aanleiding van spanningen rond de artsenquota. De minister plant een responsabiliseringsmechanisme in te voeren, maar daar zijn de Franstalige partijen het niet mee eens. “Wij kunnen hier geen begrip meer voor opbrengen”, reageert Vaso.
De Vlaamse vereniging voor arts-specialisten in opleiding (Vaso) laten weten dat “deze communautaire soap maar blijft aanslepen, terwijl een oplossing voor de hand ligt.”
De communautaire spanningen rond de artsenquota bereiken de laatste dagen een kookpunt. De Franstalige studenten plannen deze namiddag een protestactie bij minister Vandenbroucke tegen een responsabiliseringsmechanisme op federaal niveau dat een correcte naleving van de gemeenschappelijke quota moet garanderen.
"De beperking van artsen door middel van federaal vastgelegde aantallen werd 25 jaar geleden in het leven geroepen om zowel de kwaliteit van de gezondheidszorg als de opleidingen te waarborgen", duidt Vaso-voorzitter Jonas Brouwers de kwestie nog eens ten overvloede. "De Franstalige gemeenschap heeft deze regel jaar na jaar genegeerd, in tegenstelling tot de Vlaamse gemeenschap waar een strenge toelatingsproef met numerus fixus werd geïnstalleerd."
Artsentekorten legitimeren geen ongelimiteerde toegang
"Tegenstanders van deze instroombeperking wijzen vaak naar tekorten aan artsen in bepaalde regio’s of disciplines, zoals in de huisartsgeneeskunde. De ongelimiteerde toegang tot de Waalse opleidingen geneeskunde bewijst echter dat deze knelpunten niet opgelost worden door een grotere toevloed aan studenten in de basisopleiding. Bijkomende maatregelen zijn nodig om knelpuntberoepen aantrekkelijker te maken of studenten te oriënteren in functie van de noden van de bevolking, en net dat is een bevoegdheid van de gemeenschappen."
Federale handhaving aangekondigd
Een federaal responsabiliseringsmechanisme dat het naleven van de vastgelegde aantallen artsen moet garanderen werd dan ook al meermaals aangekondigd door minister Vandenbroucke.
Aan Nederlandstalige zijde is er een unanieme eensgezindheid rond deze oplossing. “Het zorgt ervoor dat wie start aan de opleiding, die minstens 9 jaar duurt, ook garantie heeft op een Riziv-nummer bij afstuderen”, verduidelijkt Vaso-voorzitter Jonas Brouwers. “Een gemeenschap die de federale quota overschrijdt en meer studenten toelaat tot de opleiding, kan niet garanderen dat zij later ook mogen starten als arts. Deze oplossing komt dus alle studenten die starten ten goede!”
“De federale quota moeten natuurlijk afgestemd zijn op de noden van de bevolking. Een federale planningscommissie levert daarover jaarlijks een wetenschappelijk advies aan de minister. Op die manier wordt er niet met de natte vinger beslist en is er een stok achter de deur.”
Geen begrip van Vlaamse ASO's
De geplande protestactie van de Waalse collega’s kan niet meer op begrip rekenen bij de Vlaamse artsen in opleiding. “We begrijpen én delen wel hun frustratie: dit dossier sleept al veel te lang aan. Ze richten hun pijlen echter verkeerd: de fout ligt bij de Franstalige ministers zelf. Generatie na generatie is er onzekerheid over de Riziv-nummers voor onze Waalse collega’s door het niet respecteren van de federale quota door de Franstalige gemeenschap."
"De toelatingsproef aan Vlaamse kant moet elk jaar vele studenten teleurstellen, maar het Waalse alternatief is een pak slechter. Niet enkel voor de hoopvolle studenten, maar ook voor de opleiding én voor de gezondheidszorg. De tijd van beloftes is voorbij: er moet werk gemaakt worden van de responsabilisering, zodat we deze soap eindelijk achter ons kunnen laten.”
Vaso eist dan ook dat het regeerakkoord uitgevoerd wordt en minister Vandenbroucke voor het volgend academiejaar maatregelen laat ingaan. Indien dit dossier opnieuw achter een rookgordijn verdwijnt, zal ook de Vlaamse gemeenschap zich moeten beraden over verdere acties.