Herman Goossens positief over sneltests, maar ongerust over dreigende derde golf

Aanstaande woensdag start Vlaanderen met vaccinatietests, zogenaamde 'dry runs' voor het testprogramma vaccinaties. Dat in 14 huisartsenpraktijken en zes centra. Prof. Herman Goossens ziet een sterk wapen als dit proefproject met sneltests lukt, maar een derde golf kan alles weer doorkruisen. Dus houdt hij zijn hart vast bij de huidige ontwikkelingen qua besmettingscijfers.

Aanstaande woensdag starten in Vlaanderen zogeheten 'dry runs' voor het testprogramma voor de vaccinaties. Dat maakte Caroline Leys, woordvoerster bij het regeringscommissariaat covid-19, bekend. De proefprojecten worden begeleid door prof. dr. Ann Van den Bruel en dr. Julie Domen van de KU Leuven die ook de analyse zullen maken op het einde van het project. De pilootprojecten krijgen de sneltesten geleverd door de federale overheid. De projecten lopen tot 6 januari 2021. 

"Het is een hele procedure die moet doorlopen worden", zei Karine Moykens van het Interfederaal Comité Testing en Tracing. "Alleen al het ontvriezen van het vaccin dat op min 80 graden moet bewaard worden, is een zaak die goed moet voorbereid worden. "

In Brussel werden vorige vrijdag al testen uitgevoerd voor het toedienen van het vaccin, uiteraard zonder gebruikmaking van het vaccin zelf. Zo'n 45 vrijwilligers deden mee aan de test in een toekomstig vaccinatiecentrum.

Voordelen

Ziet Professor Goossens voordelen in deze proeven? Wat als een patiënt positief test in een van die huisartsenpraktijken bijvoorbeeld, moet hij dan nog onderworpen worden aan een PCR-test ter bevestiging? "Neen", legt de professor uit. "De huisarts neemt een wisser af en onmiddelllijk daarna een sneltest waarna de patiënt zo goed als direct (binnen het kwartier) het resultaat heeft."

"De sneltest die de huisartsen zullen gebruiken, is uitvoerig bestudeerd in diverse internationale studies. HIj is zeer betrouwbaar met een zeer hoge gevoeligheid van zowat 95%. Deze test is gelijkaardig met diegene die wordt gebruikt in WZC's. Deze snelheid biedt ontzettend veel voordelen. Iemand kan zo sneller weer aan het werk als hij negatief blijkt en men kan ook veel sneller aan contactopsporing doen. Vorige week lanceerde Karine Moykens een nieuwe tool die toelaat om aanvragen te doen en resultaten te registreren. Dan kunnen we onmiddellijk contactopsporing opstarten."

Professor Goossens ziet veel mogelijkheden als dit proefproject verloopt zoals gewenst. Het kan dan veel breder uitgerold worden. "Dit proefproject loopt tot 6 januari en wordt dan geëvalueerd. We zullen de huisartsen daarover bevragen, over hun ervaringen met de sneltesten. Ik ga ervan dat die positief zal zijn. En dan wordt het op 6 januari op grotere schaal uitgerold en dus gebruikt in de eerste lijn."

Barcelona

Een buitenlands experiment (in Barcelona) draagt ook de aandacht weg van Herman Goossens: een experiment met een feest van 1.000 mensen  zou men toelaten. Zij worden gecontroleerd gevolgd. "De sneltest daar bieden zeer veel voordelen", zei hij op Radio 1. "We moeten nadenken hoe we ze verstandig inzetten zonder ze te misbruiken. Men zal het virus zo bijna altijd terugvinden. Maar mensen mogen zich ook niet te pas of te onpas laten testen en geen vals veilihgeidsgevoel geven. Een dag na de test kunnen ze terug al besmet zijn. We zijn binnen de taskforce aan het bekijken waar we deze pilootexperimenten allemaal gaan inzetten. Ook het onderwijs zal starten met proefprojecten. Zo moeten we er stapje voor stapje uit geraken."

Over de huidige besmettingstrend in het zicht van de feestdagen maakt de expert zich wel ongerust. "De ontwikkelingen dan zijn moeilijk te voorspellen, maar we zijn zeer ongerust met wat zich afxpeelt. Kijk wat in de VS gebeurde bij Thanksgiving. Als we een derde golf zouden krijgen, legt dat een enorme hypotheek op het vaccinatie- en testbeleid. We hebben de zorgverleners immers nodig om te gaan testen en vaccineren."

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.