Hackathon verlegt grenzen gezondheidszorg

De Belgische top voor gezondheidszorg en technologie brainstormt tijdens de mHealth Hackathon van 18 tot 20 maart aanstaande, met de steun van De SpecialistMedi-Sfeer en Healthcare Executive. U kunt actief meedenken. Dynamiseer onze gezondheidszorg! Een voorsmaakje.

We pikken er een ideetje uit dat experts ter voorbereiding van de hackathon lanceerden, de zogenaamde 'medicatie coaching app'. Deze app moet mensen helpen bij hun 'gewoonte' om dagelijks correct hun geneesmiddelen te nemen. Dat gebeurt met triggers en stimuli. De app zou medische tips kunnen combineren met lifestyle coaching (diabetes, cardiovasculaire aandoeningen). Een positieve prikkel om de medicatie te nemen: de patiënt krijgt een foto van zijn of haar kleinkinderen te zien als hij therapietrouw is. En zo worden op dit moment een massa ideeën verzameld die de technici/informatici in een mum van tijd trachten uit te werken. Een jury zal deze projecten op het einde van de hackathon beoordelen.

De hackathon heeft zichzelf opgehangen aan de volgende doelen: 

  • Tracht iets te doen aan patiënten die te veel of niet op tijd hun geneesmiddelen nemen. Slechte therapietrouw kost miljarden en haalt de outcome naar beneden (zie ook de net voorgestelde app);

  • Maak een kwaliteitsindicator van medische apps en digitale tools; nu zien patiënten en artsen de bomen niet meer door het bos van duizenden mHealth apps;

  • Betrek de patiënt via de smartphone op een nieuwe manier in de zorg; hoe kan België zijn competitief voordeel voor klinische trials bewaren?

  • Vergroot de service, bijvoorbeeld door via textmessaging wachttijden van patiënten te verminderen; het contact met ons zorgsysteem moet aangenamer en met minder stress;

  • Voorspel en voorkom ziekte, zet in op preventie in plaats van curatie; hoe kunnen digitale tools helpen bij een verandering van de levensstijl, vooral om chronische ziekten te vermijden?

  • Probeer de patiënt langer thuis en uit het ziekenhuis te houden; patiënten en gezondheidswerkers moeten zelf beter de gezondheidszorg kunnen managen.

Op deze video van professor Koen Kas wordt het principe van de hackathon duidelijk uit de doeken gedaan. 

Lever ideeën om vanuit uw praktijkervaring degelijke gezondheidsapps te ontwikkelen! De Specialist, Medi-Sfeer en Healtcare Executive doen een beroep op uw medewerking. U kunt hier actief participeren.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.