"Grijp kans en keer na crisis niet terug naar 'business as usual'" (Zorgnet-Icuro)

Zorgnet-Icuro roept de politici op om na de coronacrisis niet meteen terug te keren naar 'business as usual'. "Grijp deze kans en kies voor verandering", zei topvrouw Margot Cloet  tijdens een bijzondere Kamercommissie bevoegd voor het onderzoek naar de aanpak van de Covid19-epidemie in ons land. Ze vroeg onder meer te investeren in een solidair zorgsysteem en de sector meer te betrekken bij het beleid.

De coronacrisis zet de zorgsector al bijna een jaar onder zware druk, daarbij kwamen al meerdere pijnpunten aan het licht. "Doen we alles zoals het moet? Wellicht niet", aldus Cloet.

"We hebben in de zorg keuzes moeten maken en zelfs mensen in de steek moeten laten. Dat is heel moeilijk. Tegelijk hebben we een ongelofelijke drive gezien o m het goed te doen, en die zien we vandaag nog. We mogen niet vergeten dat zorg mensenwerk is, dat kunnen we niet in een draaiboek schrijven en uit een machine laten rollen."

Volgens Marc Geboers (foto), directeur Algemene Ziekenhuizen bij Zorgnet-Icuro, was het voor onze ziekenhuizen onmogelijk volledig voorbereid te zijn op een crisis van deze omvang.

"We hebben wel getoond dat we snelle leerlingen zijn en hebben grote flexibiliteit getoond om te kanaliseren wat er op ons afkwam. In de tweede golf waren we een stuk beter voorbereid", klinkt het.

Cloet voegt er nog aan toe dat het water nog steeds aan de lippen van het zorgpersoneel staat, en dat maatregelen nodig blijven. "We gaan die nog langer dan we willen moeten volgen, het is nodig om de zorg op poten te houden."

Aanbevelingen

Zorgnet-Icuro kwam tijdens de bijzondere Kamercommissie ook met een aantal aanbevelingen voor de parlementsleden. "Keer na deze crisis alstublieft niet terug naar 'business as usual', maar grijp deze kans", aldus Cloet. De koepelorganisatie vraagt onder meer om te investeren in een solidair zorgsysteem, want "zorg is een van de pijlers van onze democratie". Daarnaast pleit ze ervoor om werk te maken van een realistischer HR-beleid, omdat zorgberoepen nog steeds schaars zijn in onze samenleving.

Topvrouw Cloet deed verder een warme oproep aan de politici om ziekenhuizen en stakeholders te betrekken bij beleidsbeslissingen. "Vertrouw ons en werk met ons samen", klinkt het.

Reorganisatie staatsstructuur

Ze pleitte ook voor heldere communicatie en een reorganisatie van de staatsstructuur. "We wisten soms gewoon niet wie voor wat bevoegd was, het was als een weg zoeken in een woestijn waar net een storm gepasseerd was. Zorg voor een goede samenwerking tussen beleidsniveaus en zet de politieke pet af, want daar heeft niemand iets aan."

Tijdens de Kamercommissie werden naast Zorgnet-Icuro nog andere ziekenhuisfederaties en federaties van woonzorgcentra gehoord. Zo pleiten de Waalse federaties Unessa en Santhea voor het opstellen van noodplannen voor ziekenhuizen en een duidelijk pandemieplan. Volgens Santhea-topman Yves Smeets heeft de regering ook onvoldoende haar verantwoordelijkheid genomen in de coronacrisis. De Brusselse federatie Gibbis roept op een plan op te stellen om meer zorgpersoneel aan te trekken.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.