De zaak waarin Walter Van Steenbrugge vrijgesproken werd voor laster tegenover Opperbroeder van Liefde René Stockman is definitief afgelopen. Stockman had Van Steenbrugge aangeklaagd omdat hij hem zonder bewijzen beschuldigde van tussenkomst in de euthanasiezaak van Tine Nys, maar hij noch het openbaar ministerie tekenen beroep aan na de vrijspraak.
De 38-jarige Tine Nys kreeg op 27 april 2010 euthanasie op basis van psychisch lijden. De zaak startte nadat een van de zussen van de vrouw een klacht met burgerlijke partijstelling had ingediend. Het gerecht onderzocht de zaak, maar de procureur des Konings in Dendermonde vorderde de buitenvervolgingstelling.
De raadkamer in Dendermonde oordeelde in 2016 om de artsen buiten vervolging te stellen, maar de burgerlijke partij ging daartegen in beroep. Het parket-generaal vroeg daarna ook de verwijzing voor vergiftiging van Tine Nys en de Gentse kamer van inbeschuldigingstelling besloot uiteindelijk eind 2018 om de drie artsen te verwijzen naar het Gentse hof van assisen voor vergiftiging.
Getuige
Van Steenbrugge, de advocaat van de uitvoerende arts, kondigde voor het hof van assisen aan dat hij René Stockman wou oproepen als getuige. "Hoe kon het dat het openbaar ministerie een bocht van 180 graden gemaakt heeft? Dat is cruciaal voor ons. Onze cliënt heeft van een bevriende arts gehoord dat Stockman aan de basis ligt van de ommezwaai zeven jaar na de feiten", zei Van Steenbrugge toen.
De advocaat werd rechtstreeks gedagvaard door Stockman voor laster en lasterlijke aangifte, maar de Gentse correctionele rechtbank sprak Van Steenbrugge een maand geleden vrij.
Strategie
Volgens de rechtbank had de advocaat het recht en de plicht om een cliënt zo goed mogelijk bij te staan. Zijn uitlatingen tegenover René Stockman, zo oordeelde de rechtbank, kaderden dan ook in de strategie van zijn verdediging. "De rechtbank hecht ook een groot belang aan de vrijheid van meningsuiting", stelde de voorzitter. Een brief naar de Kamer paste ook in dezelfde strategie. Van Steenbrugge had in de brief een onderzoek naar mogelijke beïnvloeding van de rechterlijke orde in het euthanasieproces gevraagd.
Het Gentse hof van assisen had in de nacht van 30 op 31 januari de drie artsen vrijgesproken. Het Hof van Cassatie besliste in september dat er een nieuw proces moest komen voor de uitvoerende arts, omdat zijn vrijspraak onvoldoende gemotiveerd werd. Dat proces wordt op 12 januari volgend jaar ingeleid voor de correctionele rechtbank van Dendermonde, die uitspraak doet over de burgerlijke afhandeling. "Ik zal daar opnieuw aan de rechtbank vragen om Stockman te horen. Het is essentieel voor de verdediging", stelde Van Steenbrugge in zijn verdediging voor de Gentse correctionele rechtbank.