Frieda Gijbels (N-VA) verwonderd over aanpak aankoop 1 miljoen onbetrouwbare tests

Op Twitter uit parlementslid Frieda Gijbels haar verwondering over de manier waarop 'een topambtenaar' van het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen (FAGG) testkits koopt voor een te hoge prijs. Nadien wordt hem volgens haar verschillende keren de hand boven het hoofd gehouden, onder meer door minister Philippe De Backer (Open VLD).

Frieda Gijbels is niet te spreken over de affaire die enkele maanden geleden al werd aangekaart door Knack. Vooral de reacties achteraf van officiële instanties zijn haar een doorn in het oog.

"Als nieuwbakken politica heb ik al een paar straffe zaken gezien in deze Covidcrisis. Eén van de dieptepunten is dat een topambtenaar van het FAGG testkits koopt voor een te hoge prijs", steekt ze haar relaas van wal. Het gaat om 1 miljoen covid-19-tests die op basis van een grote vergelijkende studie in Denemarken als onbetrouwbaar worden bestempeld.

Schieten op de boodschapper
Gijbels' twitterdraadje loopt als volgt: "Hij - de topambtenaar, red. - zegt aan klinische labs dat de test een specificiteit en sensitiviteit van 100% heeft en laat zijn levensgezel de test onderzoeken. Zijn partner zegt vervolgens dat de test inderdaad "excellent" is, terwijl Nederlandse validatiestudies de test een pak lager kwalificeren. De test wordt bezorgd aan verschillende klinische labs.

Wanneer een klinisch lab (AZ Delta) voor zichzelf beslist om de test te vergelijken met andere testen en het resultaat tegenvalt en wanneer dit lab dit communiceert aan het FAGG, dan krijgt dit lab het verwijt onzorgvuldig onderzoek te doen en wordt de inspectie gestuurd.

Tijdens een hoorzitting in de Kamercommissie Volksgezondheid wordt de topambtenaar in kwestie de hand boven het hoofd gehouden door de bevoegd minister (De Backer). Ook hij beweert
dat het AZ Delta fouten heeft gemaakt. Ondertussen wordt de studie van het AZ Delta gepubliceerd en bevestigt een Deense studie de suboptimale performantie van de test.

Gijbels concludeert: "Dat lijkt me een behoorlijke smet op het blazoen van het federale geneesmiddelenagentschap. Ons belastinggeld ging naar een suboptimale test, die te duur werd betaald. En de minister vind dat prima. Ondertussen krijgt het lab van AZ Delta, dat te goeder trouw handelde, de inspectie van én het FAGG én Sciensano op haar dak. In welk soort land leven wij?"

> Lees ook: Administrateur-generaal FAGG heeft volste vertrouwen in zijn teams

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.