De ministerraad keurt op voorstel van minister van Volksgezondheid Maggie De Block een ontwerp van koninklijk besluit goed over de inwerkingtreding van de verplichting voor het gebruik van het elektronisch voorschrift van geneesmiddelen voor ambulante patiënten.
Dit ontwerp voert de wet van 30 oktober 2018 uit, die verschillende bepalingen over gezondheid omvat. Deze wet verplicht het elektronisch voorschrijven van geneesmiddelen voor ambulante patiënten. Het ontwerp legt de datum van inwerkingtreding van deze verplichting vast op 1 januari 2020. Op dezelfde datum treedt het verplicht gebruik van de SAM-gegeven (Authentieke Bron Geneesmiddelen) in het kader van het elektronisch voorschrijven in werking. Dit garandeert een optimale interoperabiliteit tussen de softwarepakketten van voorschrijvers en apothekers. Het ontwerp voorziet ook uitzonderingen op het verplicht elektronisch voorschrijven, bijvoorbeeld bij huisbezoeken, en in geval van overmacht.
Lees ook : ‘Gedematerialiseerd’ elektronisch voorschrijven uitgesteld tot 2020
De patiënten die een papieren bewijs wensen, zullen daar recht op hebben. En dat is maar goed ook!
— Lieven Zwaenepoel (@LievenZwaenepoe) 1 maart 2019
Als ge echt bomen wilt sparen schaf je dat af en maak je er pdfjes van.
— Stijn Geysenbergh (@SGeysenbergh) 1 maart 2019
Daar zijn de digitale analfabeten en de mensen die zich geen smartphone kunnen permitteren vet mee!
— Lieven Zwaenepoel (@LievenZwaenepoe) 1 maart 2019
In principe hebben ze het ook niet nodig he. En daarbij, de natuur wil ook wat. En ten slotte, in pakweg Estland is de hele overheidsadministratie digitaal.
— Stijn Geysenbergh (@SGeysenbergh) 1 maart 2019
ik behoor (nog) niet tot die 'ouderen' maar ik zou toch ook liefst mijn voorschriften op papier blijven hebben. Maar als ik het goed begrijp is het ook de bedoeling dat de patiënt de keuze zal hebben @LievenZwaenepoe ?
— David Vergucht (@DavidVergucht) 5 maart 2019
Zeg mij nu eens 1 reden waarm dat papieren voorschrift en dan nog bij ouderen zou nodig zijn.
— De Munck Michel
Om te weten wat de dokter voorgeschreven heeft?
— Lieven Zwaenepoel (@LievenZwaenepoe) 6 maart 2019
Beste Lieven, de meeste ptn vinden dat afdrukken compleet onnozel, papierverspilling en geven die voorschriften vrij vaak in 1 keer af aan de apotheker.
— De Clercq Luc (@DeClercqLuc) 6 maart 2019
Ik zeg telkens dat jullie voorlopig nog die barcode nodig hebben, wat ik dacht ook de echte reden te zijn?
Ik neem overigens best aan dat heel wat patiënten geen behoefte hebben aan een papiertje en https://t.co/8O6TRBoBnh zelfs als ze kunnen niet zullen raadplegen, maar er is ongetwijfeld ook een doelgroep die (nog) niet geinformatiseerd is en toch graag zijn voorschriften beheert...
— Lieven Zwaenepoel (@LievenZwaenepoe) 6 maart 2019
Laatste reacties
Rodolphe MEGANCK
16 maart 2019Ben gepensioneerd. Moet ik nu om voor mezelf of een nader familielid een voorschrift te maken een duur PC programma kopen en jaarlijks betalen voor reactivatie ?
Frank COMHAIRE
05 maart 2019ik neem aan dat artsen ouder dan 65 jaar "gespaard" zullen blijven van dit proces!
Marc VAN HAMMEE
05 maart 2019Dat gaat nog wat worden met al die pannes van de E-health diensten...