“Wat als de stad ons gezonder kan maken? Wat als het ziekenhuis wordt opgedeeld in voor iedereen bereikbare en superefficiënte gezondheidshubs? En welke rol speelt technologie in de gezondheidszorg van de toekomst? Deze en andere vragen over innovatie komen aan bod in de expo 'Future Urban Health" die morgen opengaat in Antwerpen.
Design Sciences Hub pakt uit met dze virtuele tentoonstelling rond ‘Future Urban Health’. Kan de stad ons gezonder maken? Zouden we grote ziekenhuizen niet opdelen in bereikbare en superefficiënte gezondheidshubs? Welke rol gaat technologie spelen in de toekomstige gezondheidszorg? De Design Sciences Hub en studenten van de Faculteit Ontwerpwetenschappen van UAntwerpen gaan erop in. Het resultaat? Een online expo die morgen 23 februari gelanceerd wordt.
“Wij proberen antwoorden te bieden op de meest uitdagende en complexe problemen waarmee onze steden geconfronteerd worden”, vertelt dr. Jana Deforche, directeur van de onderzoeksgroep. Daarvoor brengen we beleidsmakers, industrie, gebruikers en ontwerpwetenschappers samen."
"We starten vanuit een systeembenadering en brengen experten uit verschillende disciplines samen. Technologische innovatie staat hierbij vaak centraal. Op die manier kunnen we de toekomst van onze steden mee bepalen.”
Gezondheidszorg van de toekomst
Een belangrijk onderdeel van de Design Sciences Hub is de 'Blue Sky Studio'. Die buigt zich jaarlijks over een stedelijk thema. Het afgelopen jaar richtte de 'Blue Sky Studio' haar pijlen op het gezondheidssysteem, dat gaandeweg door de coronacrisis collectieve bekommernis nummer 1 werd.
Minder SOA's
Deforche: “Aangestuurd door onze experten in ontwerpen gericht op systemic change, bedacht een groepje studenten vanuit productontwikkeling bijvoorbeeld een concept om het aantal seksueel overdraagbare aandoeningen bij jongeren te verlagen."
"Een groep masterstudenten in architectuur werkte concepten uit die potentieel van Antwerpen-Oost de gezondste wijk van ’t Stad zouden kunnen maken. En een groepje ruimtelijke planners analyseerde het potentieel van de Kronenburgwijk in Deurne om de gezondheid te boosten door een innovatieve kijk op stedelijke verankering, vergroening en dubbelgebruik.”
Tijdens het openingsdebat op dinsdag 23 februari (van 16.30 tot 17.30 uur) gaat Silvia Lenaerts, vicerector UAntwerpen, in debat met de professoren Alexander D'Hooghe, Sven Verbruggen en Maarten Weyn