Forward, een start-up die ontwikkeld werd door een ex-werknemer van Google, heeft zopas een concept voor een futuristische medische praktijkruimte onthuld die geïnspireerd is op de Apple Stores.
Silicon Valley heeft de winkel al opnieuw uitgevonden met de Apple Stores, het personentransport met Uber, de verhuur van appartementen met AirBnB en de auto met Tesla. Zal het nu ook artsenpraktijken naar de prehistorie verwijzen?
Het concept dat onthuld werd door Forward, een jonge start-up uit San Francisco die gespecialiseerd is in gezondheidstechnologie, is in elk geval indrukwekkend. Forward is opgericht door Adrian Aoun, een serial entrepreneur van 33 jaar die onlangs bij Google de stadskiosken Sidewalk Labs ontwikkelde en die de ambitie heeft om niet minder dan de toegang tot de zorg opnieuw uit te vinden.
Aoun vond daarvoor inspiratie bij Apple. “Denk je een dokterspraktijk in die doet denken aan een Apple Store”, legt de oprichter uit in een interview met Forbes. “Maar dan een Apple Store die zou verbeteren aan de hand van de ontvangen gegevens.”
Welkom bij de arts van de toekomst
De praktijkruimte van de toekomst die door Forward werd ontwikkeld, komt uit op een sterk verlichte kamer met een vloer van leisteen, elegante designstoelen en veel licht hout in het meubilair.
Bij aankomst vult de patiënt de reden voor zijn consultatie in op een iPad die in de houten toog is ingewerkt.
Daarna wordt aan de patiënt gevraagd om door een scanner te gaan. Het gaat om een futuristisch toestel dat door de start-up werd ontwikkeld en dat voorzien is van een scherm en verschillende sensoren waarvoor de patiënt plaatsneemt. De scanner is in staat om metabole parameters zoals de temperatuur, het hartritme en de zuurstofconcentratie in het bloed te meten en een eerste voorlopige diagnose te stellen. Een bloedtest en een genetische test vullen het onderzoek aan. Een alles-in-éénsysteem waardoor de gebruikelijke consultatieprocedure kan worden ingekort.
Zodra die diagnose gesteld is, wordt de patiënt uitgenodigd in de praktijkruimte van de arts. Dat is een erg lichte ruimte met wit meubilair, parket op de vloer en een groot panoramisch touchscreen aan de muur. Alle gegevens die over de patiënt worden verzameld, zijn zichtbaar op dat scherm en de arts kan bijvoorbeeld in realtime en op ware grootte de verschillende organen tonen die getroffen zijn door een aandoening.
Het doel van de praktijkruimte is om alle onaangename kanten van een bezoek aan een arts uit te gommen. Zo zijn de toiletten bijvoorbeeld uitgerust met een systeem dat lijkt op een doorgeefluik in een restaurant. Alleen is het doel in dit geval om een urinestaal te verzamelen voor analyse zonder dat de patiënt het aan een verpleegkundige moet overhandigen, wat inderdaad een wat gênant moment is.
Tot slot kan de patiënt bij het verlaten van de praktijk tal van ‘slimme’ apparaten kopen, zoals horloges, armbanden en andere apparaten die de bloeddruk meten. Dat vergroot de kennis over de fysiologische kenmerken van de patiënt doordat het laboratorium van de praktijk erg veel gegevens over de patiënt krijgt. Bovendien kunnen de patiënten alle resultaten raadplegen via een app op hun smartphone.
De geneeskundige logica wijzigen
Op wie richt Forward zich? Op welstellende patiënten die zich zorgen maken over hun gezondheid. Dit economische model van de samenleving is immers geïnspireerd op een andere ster van Sillicon Valley: Netflix.
De patiënten moeten immers 149 dollar per maand betalen om onbeperkt toegang te krijgen tot die diensten van de artsenpraktijk, die ook preventieve raadgevingen omvatten. Dat bedrag wordt niet terugbetaald door de Amerikaanse sociale zekerheid of door de zorgverzekering. De oprichter verzekert ons er echter van dat 15% van de toekomstige patiënten gesponsord zullen worden door organisaties die mensen helpen die geen goede toegang hebben tot de zorg in de Verenigde Staten.
Volgens de oprichter is het doel van deze start-up niet om indruk te maken op jongeren met een futuristische praktijkruimte, maar om de relatie tussen mensen en de geneeskunde te veranderen. “De benadering ‘een keer om de zoveel tijd’ moet veranderen in een benadering van continue controle”, legt Adrian Aoun uit in Forbes. “De aandoeningen waar we aan sterven zijn niet keelpijn en huiduitslag, maar chronische beschavingsziekten die een langdurige controle vergen.”
Tot dusver heeft Forward een eerste artsenpraktijk geopend in San Francisco, waar het 10.000 patiënten hoopt aan te trekken. De start-up, die 40 mensen in dienst heeft, onder wie ex-werknemers van Google, Facebook en Uber, is al op zoek naar nieuwe plaatsen in de Verenigde Staten om de praktijken in te planten. Het bedrijf zou al 30 miljoen dollar hebben opgehaald.