Erica Vlieghe in het verweer tegen kritiek open brieven

Infectiologe en voorzitter van het adviesorgaan GEES Erika Vlieghe is niet te spreken over de manier waarop de experts aangewreven warrige communicatie aangewreven wordt over de coronamaatregelen. Daarmee gaat ze in tegen onder meer gezondheidseconoom Lieven Annemans die twee open brieven tekende en in een opiniestuk opriep tot "de terugkeer van het gezond verstand". 

Dat opiniestuk staat ook op onze site en verscheen eerst op VRTNWS. "Je moet een onderscheid maken tussen het advies en het beleid. Als het beleid chaotische communicatie voert, dan mag ons dat niet aangewreven worden", verduidelijkte Vlieghe in "Terzake".
Annemans van zijn kant meent dat het moment aangebroken is om vandaag minder obsessief bezig te zijn met het virus onder meer wegens voortschrijdend inzicht, preciezer ingrijpen en betere behandelingen. "De mensen hebben ook recht op werk, op onderwijs, op gezondheid en op cultuur".

'Intellectueel niet oorrect'

Infectiologe en GEES-voorzitter Erika Vlieghe heeft niets tegen het wetenschappelijk debat en dissonante stemmen, maar dat volgens de critici een selecte groep van experts te veel invloed heeft, schiet bij haar in het verkeerde keelgat. "We hebben binnen de GEES heel veel overlegd met heel veel andere mensen. Het is niet zo dat we enkel klinisch microbiologisch en virologisch te werk zijn gegaan. We zijn al van in juni vragende partij om het debat te verruimen. Wat me tegen de borst stuit, is dat onze onafhankelijkheid in vraag wordt gesteld in de open brief. Dat is intellectueel niet correct."

Experts vs beleid

Erika Vlieghe benadrukt dat in elk GEES-rapport aangehaald is dat duidelijke communicatie nodig is. "Als het gaat over sereniteit en correcte communicatie, dan moet je het onderscheid maken tussen wat in het advies staat en wat het beleid daarmee heeft gedaan. Als het beleid achteraf een chaotische communicatie voert, dan mag ons dat niet aangewreven worden. Men beschuldigt de experts dat ze geen aandacht hebben gehad voor de woonzorgcentra, dat klopt niet. We hebben daar overvloedig over geadviseerd. Het debat moet gaan op inhoud en over correcte feiten met een correct onderscheid tussen het advies en het beleid."

> Lees ook: Tast covid-19 gezond verstand aan? (Lieven Annemans)

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Patrick Martens

    28 augustus 2020

    De obsessie voor gezondheidseconomie was mede verantwoordelijk voor botte besparingen o.a. op personeel in de woonzorgcentra. De gevolgen waren en zijn catastrofaal. Bovendien bestaat nog steeds geen afdoende behandeling tegen het COVID19 virus.