Dat de uitrol van het verplicht elektronisch voorschrijven nog even wordt uitgesteld, geeft de artsen die nog niet mee zijn wat meer tijd om zich aan te passen. "Maar het mag duidelijk zijn dat ik de veralgemeende invoering niet zal blijven uitstellen", waarschuwt minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld).
Alle artsen in ons land zouden normaal vanaf 1 januari verplicht elektronisch moeten voorschrijven. Patiënten zouden dan niet langer een papiertje mee krijgen om aan de apotheker te geven, maar het voorschrift zou door de dokter elektronisch worden opgeladen, waarna apothekers genoeg hebben aan de elektronische identiteitskaart van patiënten om alle nodige informatie te raadplegen.
Bepaalde artsen gaven echter aan dat ze nog niet klaar waren om mee te stappen in het verhaal. Niet iedereen heeft zomaar toegang tot het elektronisch medisch dossier, en de software zou te duur en - veelal voor artsen op leeftijd - te ingewikkeld zijn. Artsensyndicaat BVAS vroeg daarom om uitstel, en kreeg dat ook. Het systeem wordt pas vanaf 1 juni 2018 verplicht en geldt niet voor artsen boven de 62, werd maandag beslist binnen het Riziv. Voorzitter Marc Moens spreekt van een "overwinning" en een "opluchting" voor de artsen.
Volgens minister De Block komt het uitstel er om te vermijden dat de patiënt de dupe wordt, omdat artsen niet meer kunnen voorschrijven. "Sommigen spreken blijkbaar over een overwinning, maar voor mij draait het rond de patiënt", zegt ze. "Ik zal erover waken dat die niet de verliezer wordt in dit verhaal."
Ze waarschuwt ook dat van uitstel geen afstel komt. "Het elektronisch voorschrift is een cruciale hefboom voor een nauwgezette, kwaliteitsvolle medicatieopvolging. Het komt er dus in het belang van de patiënt, het is geen verhaal van 'digitaliseren om te digitaliseren'", klinkt het. "Met de overgangsmaatregelen willen we artsen die nog niet mee zijn, wat meer de tijd geven om zich aan te passen. Maar het mag duidelijk zijn dat ik de veralgemeende invoering niet zal blijven uitstellen", waarschuwt de minister.
Volgens De Block hebben intussen meer dan 6,6 miljoen Belgen al de toestemming gegeven om hun medische gegevens digitaal te delen. Vanaf 2021 moeten alle artsen verplicht een elektronisch medisch dossier bijhouden van hun patiënten.
> Lees ook: Oudere artsen moeten niet elektronisch voorschrijven