Druk op ziekenhuizen wordt gigantisch - huisartsen weer in de bres (Domus Medica)

Patiënten met symptomen worden gevraagd om eerst de huisarts te contacteren en niet meteen naar de spoeddienst te gaan. Alleen op deze manier kan de toenemende druk op de ziekenhuizen mogelijk beheersbaar blijven. Intussen pleit Marc Van Ranst voor een tweede lockdown via een twitterbericht. "Er is momenteel geen enkele aanwijzing dat de genomen maatregelen reeds enig effect hebben."

"We worden geconfronteerd met een tweede golf die iedereen wou vermijden", aldus Domus Medica. "Opnieuw moeten de ziekenhuizen noodgedwongen planbare zorg uitstellen. Ook de testing van asymptomatische patiënten moest worden stopgezet. Ondanks alle waarschuwingen vanuit de zorgsector moeten we nu opnieuw alles uit de kast halen om deze tweede golf te beheersen."

Het is al enige tijd bekend: huisartsen staan al een hele periode onder toenemende druk en voorspelbaar verplaatst die druk zich enkele weken later naar de ziekenhuizen. "Toch zullen wij onze verantwoordelijkheid opnemen en ons maximaal inzetten om de zorg mee te reguleren. Als de nood het hoogst is, is de huisarts het meest nabij", luidt de kordate mededeling van de huisartsenorganisatie.

Domus Medica wijst erop dat tijdens de eerste golf huisartsen een zeer belangrijke rol hebben gespeeld in het overeind houden van de zorg in de ziekenhuizen.

"Door een goede triage zijn we erin geslaagd om mee te bepalen wie wel in het ziekenhuis hoorde en wie niet, wie wel verder onderzocht moest worden op de spoeddienst en wie niet. Wij hebben onze praktijken zo georganiseerd dat we patiënten met infectiepathologie op een veilige manier in de praktijk kunnen onderzoeken of zo nodig in een triagecentrum. Wij hebben onze huisartsen opgeroepen om elke dag voldoende ruimte te voorzien voor urgente afspraken voor patiënten met infectieklachten."

Bedoeling is dat de huisartsenkringen zo nodig de triagecentra heractiveren om iedereen op een veilige en snelle manier klinisch te kunnen nakijken. "Deze korte klinische evaluaties zijn de corebusiness van de huisarts. Op basis van een anamnese en klinisch onderzoek kunnen wij zeer goed inschatten wie verder thuis verzorgd kan worden en wie verder onderzoek nodig heeft in het ziekenhuis en eventueel opgenomen moet worden."

Tegen begin volgende week zal de tweede golf ons massaal overspoelen, schat Domus Medica in. "De druk op de ziekenhuizen wordt gigantisch. Wij roepen elke patiënt op om met symptomen eerst de huisarts te contacteren (tenzij bij levensbedreigende situatie) en niet rechtstreeks naar de spoeddienst te gaan. Door een goede triage door de huisarts kunnen we trachten de druk op de ziekenhuizen mee beheersbaar te houden. Laat ons samen werken om onze ziekenhuizen niet te doen crashen. Laat ons samenwerken om het virus te verslaan."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.