Dignitas-oprichter in Zwitserland wettelijk vrijgesproken

Twee decennia na de oprichting moet de Dignitas Associatie zich nog steeds verdedigen tegen juridische aanvallen in haar thuisland. De Zwitserse organisatie bood hulp bij zelfdoding en trok daarmee zelfs buitenlandse patiënten aan. Maar nu lijkt het doek definitief gevallen te zijn over de juridische perikelen.

Twee jaar na de vrijspraak van Dignitas-oprichter Ludwig Amadeus Minelli is het vonnis nu definitief. Minelli, en dus de Dignitas zelf, beschouwt zichzelf nu vrijgesproken van de beschuldigingen van opruiing en 'medeplichtigheid aan zelfdoding om egoïstische redenen', en van 'woekerpraktijken'.

Volgens berichten in de media werd de vrijspraak juridisch bindend nadat het Openbaar Ministerie zijn beroepsgronden niet binnen de gestelde termijn had voorgelegd aan het bevoegde "hogere gerechtshof (Obergericht)", zoals de beroepsinstantie in Zwitserland wordt genoemd. Pogingen om de beroepsgronden in te dienen waren mislukt.

In 2013 had het Openbaar Ministerie van het kanton Zürich een onderzoek ingesteld tegen de vereniging. Dignitas juichte het onderzoek destijds uitdrukkelijk toe, omdat men hoopte dat het zou bewijzen dat noch de organisatie, noch de oprichter ooit strafbare feiten had gepleegd in de context van de terminale zorg.

In 2018, in het 20ste jaar na de oprichting van de vereniging, sprak de arrondissementsrechtbank van Uster (kanton Zürich) de verdachte Minelli vrij van alle aanklachten. Volgens de vereniging was de beschuldiging "politiek gemotiveerd", "kennelijk om een grondwetkwestie op te helderen". Toch verklaart Dignitas nu dat de openbare aanklager de procedure "hard maar altijd correct" heeft gevoerd.

In 2008 leerde de wereld Dignitas kennen door de documentaire ‘Right to Die?’. Daarin maakte de 59-jarige Britse professor Craig Ewert in Zwitserland een einde aan zijn leven met zijn vrouw Mary aan zijn zijde. Ewert leed aan een ongeneeslijke spier- en zenuwziekte. Hij werd gevolgd tijdens zijn laatste vier levensdagen, tot en met het opdrinken van het dodelijke drankje, met de negende symfonie van Beethoven op de achtergrond.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.