Brusselse huisartsen en apothekers in overleg op studie-avond

Voor het derde jaar op rij organiseert Huis van Gezondheid samen met het Réseau Multidisciplinaire Local de Bruxelles (Franstalig LMN Brussel) en de ApothekersVereniging van Brussel een studieavond, voor zowel apothekers als huisartsen. De organisatoren beogen het overleg tussen beide beroepsgroepen te verstreken. Het thema van deze editie is polymedicatie.

“We hanteren daarbij de definitie die ook het Riziv gebruikt: het chronisch gebruik van 5 of meer geneesmiddelen”, zegt Laure Geslin van de ApothekersVereniging. Sprekers zullen dit thema vanuit drie verschillende invalshoeken belichten: interacties, therapietrouw en zelfzorg. Concrete casussen worden besproken.

Laure Geslin wijst erop dat de huisarts niet altijd op de hoogte is van alle geneesmiddelen die de patiënt gebruikt, omdat er soms verschillende voorschrijvers in het spel zijn en de patiënt ook op eigen houtje geneesmiddelen kan gebruiken. De apotheker heeft een vollediger beeld dankzij het gedeeld farmaceutisch dossier. Hij kan zien wat de patiënt in de apotheek afgehaald heeft, in heel België, ook tijdens de wachtdienst. Daardoor is een veiliger geneesmiddelenbeleid mogelijk. Het programma beschikt trouwens over een alarmfunctie in geval van gevaarlijke geneesmiddeleninteracties. 

Huisartsen vragende partij
Is er dan al niet voldoende overleg tussen huisarts en apotheker? “Soms loopt dat goed, soms niet. De apotheker ondervindt wel eens moeilijkheden om de arts te bereiken, bijvoorbeeld omdat het spreekuur aan de gang is. De apotheker moet ook voorzichtig zijn als hij naar de arts belt: hij mag niet de indruk wekken dat er geen eensgezindheid is tussen zorgverleners, wat voor de patiënt destabiliserend zou werken.”

Sommige apothekers aarzelen om contact op te nemen met de arts. “Nochtans zijn huisartsen tegenwoordig vragende partij. Administratief gezeur is aan hen allicht niet besteedt, maar als de kwaliteit van de zorg er wel bij vaart, ligt dat anders.”

“Ook rond therapietrouw kunnen huisarts en apotheker efficiënt samenwerken. Als de apotheker merkt dat de patiënt zijn geneesmiddel niet regelmatig komt afhalen, betekent dat mogelijk dat er dosissen worden overgeslagen. Dan kan de apotheker een signaal geven.”

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.