De meer dan 500 apothekers in Brussel worden ingeschakeld in de preventie van darmkanker in Brussel. “Niet iedereen heeft een huisarts, iedereen heeft wel een apotheker”, verduidelijkt minister Guy Vanhengel, ook bevoegd in de GGC voor Gezondheidspreventie, op het congres Medische Wereld.
In België worden elk jaar 8.700 nieuwe gevallen van dikkedarmkanker gediagnosticeerd. In Brussel laat slechts 10% van de Brusselse bevolking zich screenen. Dat is bijzonder weinig, zeker in vergelijking met het screeningsperscentage in Vlaanderen, dat 68% bedraagt.
Daarom heeft ook de Brusselse gemeenschappelijk gemeenschapscommissie (GGC) eind vorig jaar beslist om het deelnamepercentage zo snel mogelijk op te krikken met een eigen Brussels opsporingsprogramma op maat van Brussel.
Tot nog toe moesten de Brusselaars een testkit vragen bij de huisarts of online een bestelling plaatsen. Deze werkwijze (via de Franse en de Vlaamse gemeenschap) was niet alleen omslachtig, ook 34% van de Brusselaars beschikt niet eens over een eigen huisarts. Een bezoek aan de huisarts is ook betalend, wat ook voor velen een extra drempel inhoudt. Dat alles bemoeilijkt natuurlijk de preventie.
Zeer divers
Het is pas door de zesde staatshervorming dat de screening in Brussel op dikkedarmkanker een nieuwe wending kon krijgen.
“De Brusselse bevolking is héél divers, met véél inwoners van buitenlandse origine, die het Frans of het Nederlands weinig of niet beheersen en die we niet via de klassieke weg kunnen bereiken,“ legt minister Vanhengel uit. “We moesten dus een specifieke uitnodigings- en communicatiestrategie uitwerken en een bevoorradingssysteem ‘op maat’ om de participatiegraad op te krikken”.
Zo is er gekozen om de Brusselse apothekers, dat zijn er grosso modo 500, deze belangrijke rol te geven. Het proefproject wordt gecoördineerd door Brumammo en de beroepsverenigingen van de apthokers ( UPB/AVB). Het nieuw systeem van bevoorrading, samen met de apothekers van Brussel (UPB-AVB, OPHARCO) werkt met speciaal gecreërde CNK-barcodes
Waarom niet gewoon thuis?
Waarom krijgen Brusselaars de testkit niet gewoon thuis opgestuurd? Zoals in Vlaanderen?
Helaas, in Brussel zou deze procedure te veel kosten, want in Brussel verhuizen de mensen véél sneller. Om de tien jaar woont de hele bevolking van Brussel op een ander adres. “Er zou dus te veel geld verspild worden, “ zegt Vanhengel “Vandaar dat wij kozen voor de tussenstap via de apotheker, een systeem dat ook het voordeel heeft dat de apotheker meteen ook de uitleg kan geven”.
De patiënt kan de testkit bij de apotheker halen wanneer het hem past. De apotheker ontvangt de uitnodigingsbrief, controleert de identiteit en overhandigt een Colotest aan de persoon.
De apothekers beschikken over het nodige dicactische materiaal om op mogelijke vragen te antwoorden. Zij staan zelf in voor het voorraadbeheer. De verdeelcentra voorzien de apothekers via het standaardsysteem door middel van het inscannen van de speciaal hiervoor gecreëerde CNK-barcode.
Laatste reacties
Erik CHRISTIAENS
20 mei 2019Dit blijft de taak van de (huis)dokter, en niet de apotheker.
Wij mogen geen diagnoses stellen, en indien er toch een indicatie, of zelfs twijfel is, moeten we doorsturen naar de arts.
Alweer een daad waar we tijd en uitleg moeten investeren, waar we verlies aan lijden én vooral de cliënt niet kunnen helpen!!!