Meer dan tweederde van de Duitsers (68%) heeft al gehoord van de mogelijkheid om chipimplantaten in te zetten, bijvoorbeeld om hartslag, bloeddruk en andere gezondheidsparameters op te volgen. Eén Duitser op de drie (32%) kan zich voorstellen dat hij een dergelijk chipimplantaat gebruikt, bijvoorbeeld voor de opvolging van zijn gezondheid. Vooral de ouderen zijn voor.
Dat blijkt uit een representatieve enquête namens de digitale vereniging Bitkom bij 1.007 respondenten van 16 jaar en ouder. Volgens Bitkom betekent dat dat de vertrouwdheid en aanvaarding van implantaten de afgelopen jaren stegen: in 2014 was hooguit 42% van de bevolking ermee vertrouwd, toen kon 19% zich voorstellen dat ze de implantaten zouden gebruiken.
Uit de enquête van 2019 blijkt ook wie zich vooral interesseert in de chips: ouderen. Ongeveer vier op de tien respondenten die 65-plus zijn kunnen zich voorstellen dat ze een gezondheidschip ingeplant krijgen. Bij de 50- tot 64-jarigen is dat 36%. In de leeftijdsgroep tussen 16 en 29 jaar is momenteel slechts iets meer dan een op de vijf voor.
"Bij ouderen kan een ingeplante chip al zeer concreet het dagelijks leven verbeteren, zoals wanneer een noodoproep automatisch wordt verzonden bij een val of wanneer hun waarden verslechteren en dat gesignaleerd wordt aan de behandelend arts. Zo kunnen ze langer zelfstandig blijven leven in hun eigen huis", aldus de CEO van Bitkom, Bernhard Rohleder in aerzteblatt.de
Kleren meten pols en bloeddruk
Rohleder haalt nog een ander voorbeeld aan: de automatische meting van de bloedsuikerspiegel en de controle van de insulinetoediening door chipimplantaten en software. "Vele patiënten kennen insuline-patches die ze permanent op de huid moeten dragen. Het is maar een kleine stap naar het implantaat - dergelijke chips kunnen het dagelijks leven van diabetici aanzienlijk vereenvoudigen ", benadrukte hij.