In Antwerpen zijn de lijsttrekkers van de zeven huidige partijen in de gemeenteraad met elkaar in debat gegaan op de regionale zender ATV. Wie na 13 oktober met wie in zee zou willen gaan, blijft nog steeds grotendeels onduidelijk. Groen-lijsttrekker Bogdan Vanden Berghe weigerde bijvoorbeeld te kiezen tussen Bart De Wever (N-VA) en Jos D'Haese (PVDA) als burgemeester.
Het debat draaide rond de thema's mobiliteit, wonen, veiligheid en diversiteit. Inhoudelijk leverde het weinig verrassingen op. Huidig burgemeester Bart De Wever verdedigde bijvoorbeeld zijn parkeerbeleid, met straatparkeren voorbehouden voor bewoners in de binnenstad, terwijl Filip Dewinter (Vlaams Belang) zich wilde profileren als "de verdediger van de automobilist, die in Antwerpen als een melkkoe wordt uitgemolken ".
LEZ
Voor Groen moet verkeersveiligheid de volgende legislatuur de prioriteit zijn, met overal conflictvrije kruispunten, terwijl Kathleen Van Brempt (Vooruit) "hartpijn" krijgt van de staat van het openbaar vervoer in de stad. Open VLD en CD&V uitten kritiek op de lage-emissiezone, maar volgens De Wever "was die zinvol voor de gezondheid van de bewoners" en "zal ze nu stilaan uitdoven, want ze verstrengt niet meer en de meest vervuilende auto's gaan eruit".
PVDA-kopstuk Jos D'Haese vindt dat het stadsbestuur de woningprijzen "heeft doen exploderen" en wil meer regels opleggen aan projectontwikkelaars om betaalbaar wonen te garanderen. "We leggen al veel regels op", vindt De Wever. "Maar er is een ondergrens, je kan hen niet alle winst afnemen en dan verwachten dat ze nog willen bouwen."
Burgemeester
Waar Vanden Berghe niet wilde kiezen tussen De Wever en D'Haese, weigerde De Wever te kiezen tussen zijn partijgenoten Kennis en Van Doesburg als waarnemend burgemeester. "Ik kies voor burgemeester Bart De Wever", lachte hij. Een federale regering met eventueel hem als premier is nog ver weg, stelt De Wever, dus is hij momenteel gewoon vooral zelf kandidaat voor het Schoon Verdiep.
Kloof
Op alle thema's lijkt de kloof met name tussen de linkse en rechtse partijen momenteel erg groot. De Wever erkende dat de strijd tegen drugscriminaliteit "maar niet onder controle geraakt", maar stelt dat de stad doet wat ze kan en het de federale regering en internationale samenwerking zijn die voor oplossingen moeten zorgen. "De daders van de aanslagen in het drugsmilieu, we pakken die op en het zijn allemaal jonge Nederlanders", zegt hij. "Het is dweilen met de kraan open, ook qua dealers op straat, maar we dweilen wel elke dag." Voor Dewinter is het toch nog niet voldoende. "De drugsmaffia is de VDAB voor illegalen geworden, dat moeten we aanpakken", vindt hij.
Groen, Vooruit en PVDA willen dat de drugsgebruiker niet als crimineel wordt gezien en er nog meer begeleiding en opvang komt. PVDA lijkt er het verst in te gaan en suggereert op het vlak van cannabis een legalisering én overheidsregulering. Tegen de drugscriminaliteit moet vooral financieel worden opgetreden, stelt D'Haese, die De Wever vraagt om het bankgeheim op te heffen. De Wever werpt op dat dat eigenlijk ook in zijn federale supernota stond, en dat het dus misschien zal worden gerealiseerd. "Dat had je niet verwacht he", lacht hij D'Haese toe. Legalisering ziet De Wever hoegenaamd niet zitten. "Overal waar men dat probeert, komt men ervan terug", zegt hij.
De kritiek van verschillende partijen, ook van CD&V, over te weinig wijkagenten en bereikbare politiekantoren, wuift De Wever weg. "Wij hebben zowat als enige nog een kantoor dat zonder afspraak toegankelijk is", zegt hij. "Maar door wijkkantoren op afspraak te laten werken, kunnen de politiemensen meer op straat actief zijn." De Cock stelt echter dat de wachttijden in die kantoren oplopen en inwoners hun wijkagent niet meer kennen en vice versa, terwijl dat nochtans veel kleine criminaliteit zou kunnen voorkomen, meent hij.