Het gebruik van het Elektronisch Medisch Dossier (EMD) zal vanaf 1 januari 2021 verplicht zijn voor alle huisartsen. Daarnaast kondigde het Riziv aan dat het elektronisch voorschrift Recip-e vanaf 1 januari 2018 verplicht zal worden. Critici wijzen erop dat deze beslissingen tegenstrijdig zijn. Is dat wel zo? Frank Ponsaert reageert.
Recip-e verplicht vanaf 2018!
Al geruime tijd is het ambulant medicamenteus voorschrift beschikbaar zowel in sommige artsenpakketten als in de software voor apothekers. Sinds begin dit jaar is het elektronisch afleveren door de apotheek verplicht als er elektronisch is voorgeschreven. Dit bracht een aantal onvolkomenheden aan het licht. Het Riziv meldt dat er hard gewerkt wordt aan oplossingen. Er zou ook een oplossing komen voor occasionele voorschrijvers, zodat alles klaar zal zijn om tegen 1 januari 2018 de verplichting tot elektronisch voorschrijven te laten ingaan. Bovendien zou er in noodscenario's voorzien worden, voor situaties waarin er geen internetverbinding ter beschikking is.
Maar critici halen nog een argument aan: de verplichting voor het gebruik van Recip-e is in tegenstrijd met de EMD-verplichting. Klopt dat?
Huisartsen moeten nu informatiseren
Het gebruik van het EMD bij GMD-patiënten is voor beginnende huisartsen verplicht sinds 1 januari van dit jaar. Vanaf 1 januari 2021 zal het verplicht zijn voor alle andere huisartsen. Die lange doorloopperiode is ingelegd omdat het opstellen van een kwalitatief goed EMD voor elke patiënt tijd vraagt. Het is een wettelijke bepaling, die alle huisartsen de kans geeft op schema te raken. Huisartsen die veel patiënten hebben, kunnen beter vandaag al starten met het opstellen van EMD’s voor hun patiënten, zodat het werk tijdig afgerond raakt. Met andere woorden: alle huisartsen zouden het best nu al een EMD-softwarepakket hebben en gebruiken.
Vanuit dit oogpunt zijn de beslissingen rond het verplichte gebruik van Recip-e en het verplichte gebruik van het EMD dus niet zo tegenstrijdig als op het eerste gezicht lijkt.
> Uw mening delen? Reageren? Het debat gaat verder op @specialistkrant of @medisfeer