Storm Boris - Rode Kruis-Vlaanderen maakt 200.000 euro vrij voor noodhulp aan getroffen landen

Rode Kruis-Vlaanderen maakt 200.000 euro vrij uit het noodhulpfonds voor de slachtoffers van storm Boris in Centraal- en Oost-Europa. De hulp wordt verdeeld onder Roemenië, Oostenrijk, Tsjechië en Polen die elk zwaar te lijden hadden door de gevolgen van de storm.

Storm Boris heeft sinds afgelopen weekend voor heel wat schade gezorgd in Centraal- en Oost-Europa. De storm leidde tot enorme overstromingen, waarbij ook enkele dodelijke slachtoffers vielen. Rode Kruis-Vlaanderen heeft 200.000 euro uit het noodhulpfonds vrijgemaakt voor opvang en psychosociale ondersteuning van slachtoffers, de bedeling van hulpgoederen zoals voedsel, dekens, bedden en hygiënisch materiaal. 

In de zwaar getroffen landen wordt al intensief hulp verleend door de lokale Rode Kruisafdelingen. Het Oostenrijkse Rode Kruis is actief bezig met evacuaties en medische hulp aan slachtoffers. Er werden al noodopvangfaciliteiten opgezet in Neder-Oostenrijk (Langenlois) en het 'Team Austria'-netwerk van 110.000 vrijwilligers is klaar om ingezet te worden. Vrijwilligers van het Roemeense Rode Kruis deelden al twintig ton drinkwater, voedsel en fruit uit in de regio Galati, met verdere distributie afhankelijk van de toegang. Het Poolse Rode Kruis ondersteunt bij evacuaties, organiseert opvang en verdeelt hulpgoederen.

In Tsjechië assisteert het lokale Rode Kruis bij evacuaties, bedeling van hulpgoederen en het bouwen van bescherming tegen het water. In andere getroffen landen zoals Hongarije, Slowakije en Duitsland staan de noodhulpteams paraat en helpen ze bij preventieve acties. Alle betrokken nationale afdelingen werken hiervoor nauw samen met de nationale, regionale en lokale overheden om de hulpverlening zo goed mogelijk te coördineren en stroomlijnen.

Rode Kruis-Vlaanderen doet een warme oproep aan iedereen die de slachtoffers van deze natuurramp wil steunen. Je kan een gift storten op het rekeningnummer BE53 0000 0000 5353 met vermelding 'Storm Boris'.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.