Naar Vaccinnet 2.0

Het was een van de laatste beslissingen van de Vlaamse regering vooraleer de komkommertijd aanbrak, en misschien daarom kreeg het bericht weinig aandacht. Maar op voorstel van viceminister-president Hilde Crevits (CD&V) wordt geld vrijgemaakt om het destijds zeer geavanceerde bestel- en registratiesysteem voor vaccins van een update te voorzien.

Sinds 2005 al heeft Vlaanderen een eigen bestel- en registratiesysteem voor vaccins en dat wierp meer dan zijn  vruchten af, zeker tijdens de covidcrisis. In die mate zelfs dat de andere gewesten er toen al snel zelf ook naar teruggrepen.

Vaccinnet is vandaag weliswaar een solide applicatie, maar het systeem is bijna 20 jaar oud en dus intussen sterk verouderd: de architectuur voldoet niet meer aan de actuele standaarden of richtlijnen. De Vlaamse regering besliste  daarom om de ontwikkeling van een vernieuwd bestel- en registratiesysteem Vaccinnet 2.0 goed te keuren.

Dat systeem moet tegemoetkomen aan de actuele en toekomstige noden in de context van gegevensdeling rond vaccinatiebeleid en in het licht van het 'crisispreparedness-beleid' zoals dat heet. Daarom keurt de regering ook de ontwikkeling goed van een uitnodigings-, herinnerings- en reservatiesysteem voor Vlaanderen binnen de ICT-tool Vaccinnet 2.0, en de ontwikkeling van de nodige dashboards om de vaccinatiegraden in Vlaanderen en de stockvoorraden van de vaccins op te volgen.

Voor de financiering van de éénmalige ontwikkelingskost van Vaccinnet 2.0 herverdeelt de regering het noodzakelijke budget van 7,889 miljoen euro vanuit VIPA (Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden).

> Samenwerkingsakkoord Vaccinnet neemt volgende klip

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.