42.000 ziekenhuisopnames wegens verkeerd geneesmiddelengebruik

 

Een studie van IMS Health wees uit dat in ons land jaarlijks 42.000 ziekenhuisopnames te wijten zijn aan verkeerd geneesmiddelengebruik. Het kostenplaatje is met meer dan 200 miljoen euro bijzonder hoog.

En dan lijken de cijfers nog onderschat, want volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zijn geneesmiddelen verantwoordelijk voor 1 à 25% van de ziekenhuisopnames. Bij het Antigifcentrum lopen jaarlijks ongeveer 25.000 oproepen binnen voor een probleem met medicijnen. Zowel bij volwassenen (60% van de gevallen) als bij kinderen (39%) verloopt het geneesmiddelengebruik niet altijd zoals het hoort. De meeste fouten (65%) die het Antigifcentrum vaststelt, zijn overdosering en het gebruik van een verkeerd geneesmiddel (ongeveer 25%). Bij kinderen worden de meeste vergissingen begaan met medicijnen op basis van paracetamol en ibuprofen voor de bestrijding van koorts en pijn en met middelen tegen hoest en verkoudheid (hoestmiddelen, mucolytica, expectorantia, neusdruppels).

Bij volwassenen gaat het vooral om geneesmiddelen voor het zenuwstelsel (slaapmiddelen, antidepressiva…) en het cardiovasculaire stelsel en om pijnstillers.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.