Blinden en slechtzienden kunnen nog steeds niet zelfstandig stemmen

Blinden en slechtzienden kunnen in ons land nog altijd niet zelfstandig stemmen, door een gebrek aan maatregelen. Dat blijkt uit onderzoek van hun belangenorganisatie Symfoon bij de jongste parlementsverkiezingen van 9 juni.

De meeste klachten komen over een gebrek aan autonomie. "Zo'n 90 procent van de blinde respondenten kon niet zelfstandig de ingang van het stembureau vinden en moest hulp inschakelen van derden. Ook in het stemhokje zelf moeten blinden en slechtzienden vaak nog een vertrouwenspersoon of stemcommissielid meenemen", aldus Symfoon. Verschillende respondenten vinden dat dit in strijd is met hun recht op stemgeheim en ervaren ook een gevoel van afhankelijkheid. Bovendien vinden ze het meenemen van een derde persoon niet altijd betrouwbaar, aangezien men niet ka n zien hoe die heeft gestemd.

Symfoon merkt op dat de toegankelijkheid van het stemproces voor slechtzienden in Nederland en Duitsland al verder is gevorderd, "dankzij stem-malles, brailleformulieren en audio-faciliteiten". In België waren er al enkele proefprojecten, zoals met aangepaste stemcomputers en braillebiljetten, maar daar werd uiteindelijk geen gevolg aan gegeven, betreurt de organisatie.

Symfoon heeft nochtans zelf adviezen klaar voor elke fase in het stemproces. Het gaat bijvoorbeeld over het digitaal beschikbaar maken van de oproepingsbrief, stemcomputers uitrusten met spraaksoftware en zoomfunctie, en het correct ontvangen van blinde en slechtziende burgers op verkiezingsdag. Vorige maand werden alle Vlaamse en Brusselse gemeentenbesturen hierop gewezen, "symbolisch met een brief in braille geprint".

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    05 september 2024

    Wat baten kaars en bril als den uil niet zienen wil !