Vorig week berichtte Medi-Sfeer over een Frans project, waarbij men nagaat of griepvaccinatie door de apotheker haalbaar en nuttig kan zijn. Uitgangspunt voor een vurige discussie op twitter.
Aan de kant van de artsen betoogde iemand dat apothekers uit winstbejag knabbelen aan het takenpakket van de huisarts. De vraag rees ook of patiënten die niet naar de huisarts gaan en toch belangstelling hebben voor het griepvaccin wel een relevante groep vormen: de moeite waard om zo’n initiatief op zetten? Niemand bleek hier cijfers over te hebben. Te midden van het protest spraken sommigen zich toch uit in het voordeel van taakverdeling en collegiale samenwerking.
De apothekers weerlegden dat de groep die in de apotheek gevaccineerd wordt nu net niet samenvalt met de groep bij de huisarts gevaccineerd wordt, wat inderdaad de kerngedachte van het Franse initiatief is. Men wijst erop dat vaccinatie door de apotheker in het buitenland al bestaat, en dat geen enkele studie concludeert dat het een zinloos initiatief zou zijn.
Bedarende taal klonk er bij griepcommissaris Marc Van Ranst. Hij meldde dat we over een paar jaar tegen griep zullen vaccineren met een pleister, die de patiënt zelf kan aanbrengen. Intussen blijft natuurlijk de vraag bestaan hoe we de doelgroep zo goed mogelijk bereiken. Bovendien is taakverdeling tussen huisarts en andere zorgberoepen een onderwerp dat tot buiten het domein van de griepvaccinatie reikt.
Taakafbakening & -verschuiving ifv opleiding, specif competenties & meerwaarde, beschikbaarheid én kost actoren
— Peter Persyn (@peter_persyn) March 4, 2018
Injectie vergt gn 9j studie, gn excl skill arts: verpleegkundige prikt elke dag injecties, infusen, bloednames; steeds meer auto-injectie
Bij anafylaxie: (auto)injectie
Als er eens een echte taakafbakening zou zijn voor de diverse gezondheidsberoepen, dan zou de patiënt hélemaal wél weten voor wat waar naartoe. Hier in België én Vlaanderen worden taken beheerst door lobby. Verwerpelijk en nefast voor de algemene bevolkingsgezondheid!
— De Munck Michel (@theharleydoc) March 2, 2018
En als we het nu eens op basis van #literatuurgegevens bekijken ipv lobby. Er is heel wat gepubliceerd over de resultaten van #complementair aprs mee laten #vaccineren. Maar ik ken (nog) geen publicaties die er op wijzen dat dit geen zinvolle denkpiste is. Wel integendeel....
— marleen haems (@marleen_haems) March 4, 2018
Een dokter die begint te apothekeren lijkt me efficienter dan een apotheker die begint te dokteren...
— Tom BOVYN (@BOVYN) March 6, 2018
Laat ons vooral kijken hoe we door interdisciplinaire #samenwerking de #vaccinatiegraad kunnen verhogen.
— Lieven Zwaenepoel (@LievenZwaenepoe) March 2, 2018
Competentie moet inderdaad het criterium zijn bij de vraag “Wie doet wat?”. En efficiëntie uiteraard. We hebben niet meer de luxe om met gemeenschapsmiddelen te morsen.
— Lieven Zwaenepoel (@LievenZwaenepoe) March 3, 2018
> Bekijk hier alle tweets van dit debat.