Vaccinatie: het is aan ons!

De risico-batenverhouding van vaccinatie is onbetwistbaar. Nochtans hebben steeds minder Belgen vertrouwen in vaccinatie… Hoe is dit wantrouwen te verklaren?

De prevalentie van infectieziekten is midden vorige eeuw aanzienlijk afgenomen en sommige ziekten komen zelfs helemaal niet meer voor in ons land! Geleidelijk aan vergeet men dus de risico’s die verbonden zijn aan deze infectieziekten die in het verleden duizenden slachtoffers hebben gemaakt. Vandaag lijken ze onschuldiger dan ze in werkelijkheid zijn. Een tweede belangrijke factor is de grote vertrouwensbreuk met de politieke, economische en medische instanties.

De gezondheidsschandalen laten onuitwisbare sporen achter in ieders geheugen. Bovendien hebben onze patiënten steeds meer interesse in natuurlijke geneesmiddelen! En sommige geneeswijzen verbieden vaccinatie… De actiegroepen tegen vaccinatie tot slot zijn talrijk en actief en hun boodschappen, die geen enkele wetenschappelijke waarde hebben, maken indruk en zaaien onrust!

De eenvoudige toegang tot gezondheidsinformatie op het internet heeft de opinie van het grote publiek danig beïnvloed. Het zijn immers onderwerpen die ons allemaal aanbelangen en die ons raken. Het is dan ook normaal en gerechtvaardigd dat we er ons vragen over stellen. Een groter probleem is dat zeer vaak de contesterende informatie en theorieën meer aandacht krijgen dan de wetenschappelijke gegevens die gevalideerd werden door uitvoerige klinische studies. En door er aanhoudend over te praten als een vanzelfsprekendheid, zou men bijna gaan geloven dat bepaalde vaccins een bedreiging vormen!

Ook vaccinatie tegen griep en pneumokokken deelt in de klappen. En nochtans zijn de griep en ziekten ten gevolge van pneumokokken vandaag nog steeds een groot probleem voor de volksgezondheid. Om dit probleem op te lossen moet de bevolking, en in het bijzonder de risicogroepen, meer en beter geïnformeerd worden. Als meest toegankelijke eerstelijnszorgverlener is de apotheker het best geplaatst om deze rol te vervullen en correcte en gevalideerde informatie te verschaffen. Sinds september kunnen apothekers een sensibiliseringsactie voeren om de bevolking attent te maken op de problematiek van vaccinatie tegen griep en pneumokokken. De helft van de doelgroep laat zich immers niet vaccineren. De marge voor verbetering is dus groot.

Door onze risicopatiënten te identificeren en te motiveren om zich te laten vaccineren kunnen we bijdragen tot een veel grotere vaccinatiedekking. Deze campagne past perfect bij de vastgestelde objectieven in het meerjarenkader en de positie van de officina-apotheek als ‘gezondheidscentrum voor preventie en oriëntatie’.

Aan ons om hier actief aan mee te werken! Het is immers hoog tijd om de angst weg te nemen voor onduidelijke of soms slecht geïnterpreteerde gezondheidsinfo die helaas alomtegenwoordig is bij sommige van onze patiënten!

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.