Solidaris kan leven met de verlaging van de grens voor de inwerkingtreding van het tariefakkoord voor tandartsen, om dat akkoord te kunnen redden, zij het "met lange tanden". Het ziekenfonds onderstreept dat de oplossing tijdelijk moet blijven.
Het tariefakkoord was eigenlijk verworpen, omdat minder dan 60 procent van de tandartsen waren toegetreden tot de nieuwe conventie die de tarieven voor de terugbetaalde zorg vastlegt. Daardoor zouden tandartsen nergens verplicht zijn om de overeengekomen tarieven toe te passen. Om het akkoord er alsnog door te krijgen in de meeste arrondissementen van het land, werd de limiet voor goedkeuring verlaagd naar 55 procent.
Solidaris schaart zich schoorvoetend achter de gevonden oplossing. "Uiteindelijk is de tariefzekerheid van 11 miljoen Belgen belangrijker dan vast te houden aan het principe omdat er 300 tandartsen te veel waren die het akkoord afwezen", zegt Paul Callewaert, de algemeen secretaris van Solidaris.
Hij benadrukt wel dat de maatregel tijdelijk moet zijn en geen precedent mag worden. "Met het oog op de toekomst stellen we voor om een mechanisme uit te werken dat, als tandartsen een afgesloten akkoord tussen de ziekenfondsen en de tandartsenverengingen weigeren, alsnog automatisch tarieven aan geconventioneerde én niet-geconventioneerde tandartsen oplegt", klinkt het.
De verlaging van de goedkeuringsdrempel betekent nog niet dat het tariefakkoord over het hele grondgebied in werking kan treden. In arrondissementen waar minder dan de helft van de tandartsen aangaf te willen toetreden, zal de conventie niet gelden. Die arrondissementen liggen voornamelijk in Vlaanderen.