Voor 10 voedingsmiddelen geldt dat een niet-optimale consumptiehoeveelheid in verband wordt gebracht met 45,4% van alle overlijdens als gevolg van cardiometabole aandoeningen (hartaandoeningen, cerebrovasculair accident of diabetes type 2). Overlijdens door cardiometabole aandoeningen die het meest voorkomen, houden verband met een consumptie die een teveel aan natrium bevat, onvoldoende consumptie van noten/zaden, te veel consumptie van bewerkt vlees en een lage consumptie van omega 3-vetzuren van vis.
Bij de presentatie van de resultaten van een onderzoek op de conferentie van de American Heart Association die onlangs is gehouden in Portland (Oregon), wisten de onderzoekers te melden dat in 2015 in de Verenigde Staten de voeding een rol heeft gespeeld in de overlijdens van 222.100 mannen en 193.400 vrouwen, dus in één jaar tijd bij meer dan 410.000 overlijdensgevallen.
Als je wil weten waarom dit zo is, dan is het goed om een artikel aan te halen dat begin januari in de JAMA verschenen is. Daarin werd gemeld dat in 2012 in de Verenigde Staten 318.656 overlijdens als gevolg van cardiometabole aandoeningen te wijten waren aan de consumptie van tien voedingsmiddelen.
Van de voedingsgewoonten die een risico vormen, was het grootste deel van de overlijdens door cardiometabole aandoeningen toe te schrijven aan een overmatig gebruik van natrium (9,5%). Dit voornaamste risico werd gevolgd door het risico dat verband houdt met een lage consumptie van noten en zaden (8,5%), een hoge consumptie van bewerkt vlees (8,2%), een lage consumptie van omega 3 van vis (7,8%), een lage consumptie van groenten (7,6%) en fruit (7,5%), een hoge consumptie van gesuikerde dranken (7,3%), een lage consumptie van meervoudig onverzadigde vetten (2,3%) en een hoge consumptie van niet-bewerkt rood vlees (0,4%).
En laten we niet alleen de Amerikanen veroordelen, maar ook eens goed ons eigen bord onder de loep nemen ...
Bron: JAMA