Rode Kruis Vlaanderen opent op vrijdag 25 mei officieel zijn eerste zorghotel. Het hotel in het West-Vlaamse Zuienkerke, bij Blankenberge, kreeg de naam Polderwind mee. Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) zorgt voor de officiële inhuldiging.
In 2006 startte Rode Kruis Vlaanderen met zorgvakanties voor hulpbehoevenden en mantelzorgers, omdat iedereen recht heeft op vakantie. Al te vaak zijn mensen met een mentale of fysieke handicap, ouderen en zieken gebonden aan hun huis of tehuis, zegt de organisatie. De vraag nam dan ook doorheen de jaren steeds toe en de gasten zaten vaak verspreid.
Daarop besliste de hulporganisatie om in Zuienkerke, op een boogscheut van de kust en Brugge, een eigen zorghotel te realiseren. Zo kan het Rode Kruis het aantal gasten die kunnen genieten van een zorgvakantie, optrekken van een honderdtal tot bijna 1.000 op jaarbasis.
Het hotel heeft alle faciliteiten voor hulpbehoevenden, van aangepaste kamers en badkamers tot baden met lichttherapie, van liften tot verstelbare bedden. Er is ook speciale aandacht voor de mantelzorgers, zodat ook zij kunnen genieten van de vakantie. Er zijn 46 kamers, goed voor 92 gasten, en er werkt een vijftiental mensen. Polderwind zal 48 weken per jaar open zijn.
Het hotel is ook opengesteld voor iedereen. Ook mensen die niet hulpbehoevend zijn kunnen er logeren. Zij betalen in tegenstelling tot de zorgbehoevenden, waarvoor Rode Kruis een deel van de kosten draagt, wel het volledige bedrag.
Het hotel is al sinds 1 april operationeel, maar de officiële huldiging vindt op 25 mei plaats, in aanwezigheid van minister-president Bourgeois. Hij was ook al aanwezig bij de eerste steenlegging, tijdens een opvallende plechtigheid. Zo moest hij plaatsnemen in een rolstoel om zich beter te kunnen inleven in de rol van rolstoelpatiënt. "Drie jaar nadat ik hier de eerste steen mocht leggen, opent dit viersterrenzorgvakantiecentrum de deuren om iedereen een recht te geven op vakantiebeleving. Mijn grootste bewondering voor de 400 vrijwilligers van het Rode Kruis en mantelzorgers die er jaarlijks voor zorgen dat mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking, chronisch zieken en ouderen hier kunnen genieten. Het belang van vrijwilligers in onze samenleving kan niet genoeg benadrukt worden, het is het humus waarop een samenleving gedijt", aldus de minister-president.