Huisapotheker gaat forfaitair aan de slag

Minister De Block heeft op 15 maart een ‘Meerjarenkader’ ondertekend met de apothekers. Dit is andermaal een luik in de hervorming van de gezondheidszorg, met als drijfveer het toenemende aantal chronische patiënten. Het concept ‘huisapotheker’ kreeg veel aandacht.

De huisapotheker wordt in het leven geroepen naar analogie van de GMD-houdende huisarts. Chronische patiënten zullen voortaan een officina-apotheker naar keuze kunnen aanduiden als hun huisapotheker voor de opvolging van hun medicatie. De huisapotheker vormt samen met de huisarts en eventueel andere zorgverstrekkers een zorgteam rond de chronische patiënt.

Een belangrijke pijler van dit systeem is de financiering. Apothekers zullen een capitatievergoeding krijgen voor patiënten voor wie ze als huisapotheker optreden. Het budget daarvoor wordt beschikbaar gesteld via de afbouw van het VOS-honorarium. Apothekers kregen tot nog toe een honorarium voor het behandelen van een voorschrift op stofnaam (VOS), omdat dit enige aanpassing vergde op vlak van beheer van de voorraad. Nu het systeem ingeburgerd is, kan vergoeding hiervoor geheroriënteerd worden.

De capitatievergoeding treedt in voege in de loop van 2017. De vergoeding geldt voor chronische patiënten tussen 45 en 74 jaar met een GMD, en patiënten die in het voortraject diabetes opgenomen zijn. De jaarlijkse capitatievergoeding bedraagt 30 euro. Op basis van gegevens over het aantal patiënten dat bij de huisarts één van deze statuten heeft, raamt men het totale budget voor deze maatregel op een maximum van 11 miljoen euro.

Naast deze twee categorieën patiënten kan nog een derde categorie aan de oorsprong liggen van capitatievergoeding voor de apotheker. Het gaat hier om patiënten bij wie de apotheker voortgezette farmaceutische zorg biedt, na het sluiten van een akkoord tussen patiënt, apotheker en arts.

Behalve de kwaliteit van de zorg bekijkt de overheid ook financiële aspecten. “Onder andere door de opkomst van zogenaamde supermarktapotheken worden officina-apothekers, die zich de afgelopen decennia ook zijn gaan profileren in het segment van de parafarmacie, geconfronteerd met de economische wetmatigheden van de vrijemarktwerking”, zo klinkt het in de brochure die de FOD op 15 maart uitgaf. Tegelijk merkt de tekst op dat de globale vergoedingsmassa voor terugbetaalde geneesmiddelen in de afgelopen jaren ongeveer stabiel bleef.

Het meerjarenkader omvat nog een aantal andere aspecten, zoals de herziening van de spreidingsreglementering voor officina’s, de aanpassing van de wachtdienst en de omkadering van de magistrale receptuur. Meer hierover leest u in onze krant.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.