Sinds de lancering een jaar geleden kozen 600.000 patiënten met een chronische aandoening een eigen huisapotheker.
Eén jaar al! Op 1 oktober 2017 werd deze nieuwe dienstverlening voor patiënten met een chronische aandoening gelanceerd in de apotheken. Het is de bedoeling de interdisciplinaire samenwerking te bevorderen tussen de apotheker, de huisarts, de patiënt en andere zorgverstrekkers. Door een gepersonaliseerde begeleiding en door het afleveren van een medicatieschema waarin alle geneesmiddelen zijn opgenomen die de patiënt gebruikt, versterkt de apotheker het nabijheidsgevoel. “Momenteel heeft 96% van de apothekers minstens één patiënt bij zich ingeschreven. Dat betekent dat 600.000 patiënten kozen voor een huisapotheker. Bovendien vindt 99% van de patiënten dit een positieve maatregel”, zegt APB-voorzitter Alain Chaspierre.
De beroepsgroep zelf lijkt de innovatie goed te ontvangen: “90% van de apothekers spreekt van een stap voorwaarts en 78% meent dat ze door het opstellen van medicatieschema’s de mogelijkheid hebben te corrigeren of verduidelijkingen aan te brengen in verband met de momenten waarop de patiënt geneesmiddelen moet nemen, de posologie en dubbele medicatie.”
Partnership in de eerste lijn met de huisarts
Bij de lancering van het nieuwe concept herinnerde de Bvas eraan dat de huisapotheker de therapeutische intenties van de arts (voorgeschreven posologie) diende uit te voeren inzake de medicamenteuze behandeling bij ambulante zorg. Het syndicaat stipuleerde voorts dat de aanduiding van een huisapotheker het partnership in de eerste lijn met de huisarts moest versterken. “We stellen vast dat de relaties sinds de lancering goed blijven en dat de apotheker aanvullend werk verricht zonder zich in de plaats van de arts te stellen. Hij kan met name nagaan welke geneesmiddelen zijn voorgeschreven door alle artsen en het risico op zelfmedicatie doen afnemen”, vervolgt Alain Chaspierre.
Naar zijn oordeel wordt de apotheker bovendien niet te vaak geconfronteerd met medische shopping, wat eens te meer duidelijk maakt dat de apotheker een belangrijke rol heeft in de zorg: “We hebben een grote getrouwheidsgraad. 86% van de patiënten houdt het bij één apotheker en 82,5% van de patiënten wendt zich tot de dichtst bijgelegen apotheker.”
Voor deze begeleidingsprestatie krijgt de huisapotheker een forfaitair honorarium van 31,80 euro (BTW inbegrepen) per jaar voor elke patiënt waarmee hij een conventie afsloot. Dit bedrag wordt volledig gedragen door de ziekte- en invaliditeitsverzekering. De patiënt betaalt niets uit eigen zak.