Huisapotheker: 76% tevreden patiënten

In oktober trad een nieuwe functie toe tot het Belgische zorglandschap: de huisapotheker. Volgens de Belgische apothekersvereniging APB hadden 400.000 Belgen zich eind 2017 bij een vaste apotheker ingeschreven. De overgrote meerderheid is tevreden.

Bij APB staat men te glunderen. De huisapotheker kan langs beide kanten van de toonbank op positieve reacties rekenen. De apothekersvereniging zal hierover uitgebreider communiceren in april, maar woordvoerder Alain Chaspierre geeft nu al enkele cijfers. Hij spreekt van een groot succes. In de laatste drie maanden van 2017 hebben 400.000 patiënten een huisapotheker aangeduid.

De patiënten stellen de nieuwe formule op prijs. In een bevraging van APB was 76% tevreden, terwijl 23% neutraal reageerde. “Slechts 1% is terughoudend, vaak omdat de patiënt vreest dat de huisarts het gevoel zal hebben dat men zich met zijn werk bemoeit”, zegt apr. Chaspierre.

De apothekers zelf spreken van een belangrijk keerpunt voor hun beroepsgroep – 82% ging met deze uitspraak ‘volledig akkoord’ en 8% ‘akkoord’. “Maar ze melden ook dat de nieuwe functie meer tijd in beslag neemt dan ze hadden verwacht”, aldus de APB-voorvoerder.

In het meerjarenplan dat de beroepsverenigingen hebben ondertekend met minister De Block staat de huisapotheker omschreven als de beheerder van het medicatieschema. In Vlaanderen is een digitaal medicatieschema via Vitalink voorhanden. In Wallonië en Brussel bestaat er geen equivalent. Waalse en Brusselse apothekers stellen het medicatieschema samen op hun computer, printen het uit en geven het de patiënt mee voor validering door de huisarts.

De apothekers zijn vragende partij om het digitale medicatieschema ook in Wallonië en Brussel te ontrollen, omdat daarmee fouten kunnen vermeden worden. “We willen geen toegang krijgen tot alle gegevens van de patiënt”, zegt Alain Chaspierre. “Maar we zouden wel graag geïnformeerd worden over de indicatie voor het voorgeschreven geneesmiddel. Stel dat de patiënt een voorschrift krijgt voor een inhalatiecorticoïde. Heeft hij astma of COPD? Om met onze toelichtingen geen verwarring te zaaien, zouden we dat het liefst weten.”

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Wendy VANDENBUSSCHE

    08 maart 2018

    Communicatie tussen bv Care Connect - Farmad - Vitalink zou VEEL beter kunnen. Nu is er ergernis tussen dokters en apothekers. Ik heb nog niet veel evolutie gezien gezien bij Vitalink. Veel apothekers sturen hun schema's niet meer door naar Vitalink. Jammer.

    Mvg
    JPW