De resistentie van bacteriën bij de mens en dieren en in voedsel neemt nog altijd toe als gevolg van het grootschalige gebruik van meerdere antimicrobiële middelen. Dat staat in een rapport van de EFSA (European Food Security Administration).
Het rapport geeft per land een overzicht van de gegevens over de mate waarin bepaalde bacteriën in voedsel, bij dieren of de mens resistent zijn. De resistentie blijkt over het algemeen lager te zijn in de landen van Noord- en West-Europa dan in de rest van de EU. Volgens Marta Hugas, hoofd van de eenheid voor contaminanten en biologische gevaren van de EFSA, is die observatie zeer waarschijnlijk toe te schrijven aan het gebruik van antimicrobiële middelen. “In landen waar maatregelen zijn genomen om het gebruik van antimicrobiële middelen bij dieren te verminderen, te vervangen of te herzien, blijkt het resistentieniveau lager te zijn”, legt ze uit. Infecties veroorzaakt door bacteriën die resistent zijn tegen antimicrobiële middelen, veroorzaken in de EU jaarlijks ongeveer 25.000 sterfgevallen. De frequentste verwekkers van voedselinfecties in Europa zijn Campylobacter en Salmonella.