De eerstelijnszone Dender is één jaar bezig. In al die tijd hebben het veranderteam en het veranderforum veel tijd en energie gespendeerd aan een uitvoerige inhoudelijke reflectie. “Tijd voor een verdere concretisering van het werk”, zegt co-projectleider Reinout Remmery.
De medewerkers van ELZ Dender wilden hun conceptueel kader helder hebben vóór ze sensu stricto acties op het terrein ondernamen. Zo hebben ze vorig jaar een to-do-list opgesteld. Ze maakten onderscheid tussen structuren en activiteiten die ze willen creëren, versterken of stoppen.
Deze oefening deden ze telkens voor alle betrokken groepen actoren: personen in de ELZ, medewerkers in zorg en welzijn, organisaties en WWOL-partners. Deze laatste groep verwijst naar ‘wonen, werken, onderwijs en leven’. Door deze sectoren bij het werk te betrekken huldigt ELZ Dender het besef dat een breed aantal domeinen van het leven en de maatschappij betrokken zijn bij het zorgdragen voor gezondheid – health in all policies, zoals het in de internationale literatuur heet.
Een aantal items op het verlanglijstje ‘creëren’ zijn, meer bepaald aan de kant van de personen binnen de ELZ: het opstellen van een uitgebreide sociale kaart, het ondersteunen van de mantelzorg, het creëren van een eerstelijnspsychologische functie, het aanreiken van bemoeizorg (dat betekent: het actief opsporen van zorgvermijders). Aan de kant van de medewerkers in zorg en welzijn wil men onder andere naar een doeltreffende gegevensdeling. Daardoor kan men voor de personen in de ELZ dan weer de administratieve rompslomp indijken.
Intussen heeft de ELZ ook een stroomdiagram ontwikkeld, waarmee de personen binnen de ELZ hun zorg- en/of ondersteuningsvraag op een min of meer gestandaardiseerde manier kunnen formuleren. Aan de zorg- of ondersteuningsvraag kunnen doelstellingen gekoppeld worden, eveneens via gestandaardiseerde formuleringen. Het soort hulp dat de betrokkene zoekt kan verder worden omschreven via een aantal criteria die hij mag aanklikken. Gecombineerd met een goed uitgebouwde sociale kaart kan dit systeem personen binnen de ELZ helpen vlot de weg te vinden naar de juiste voorziening.
“Volgend jaar willen we onze werking verder concretiseren”, aldus Reinout Remmery. De ELZ wil bijvoorbeeld de kringwerking organiseren. Naar het voorbeeld van de huisartsenkringen zullen ook andere categorieën zorgverleners en welzijnswerkers structuren oprichten waarbinnen ze gezamenlijke afspraken maken. Er komt dus bijvoorbeeld een kring voor de apothekers of voor de diensten van de gezinszorg. Dat brengt niet alleen binnen de verschillende beroepsgroepen de neuzen in dezelfde richting, het reikt de ELZ ook duidelijke aanspreekpunten aan. Daarnaast wil men een breed onthaal uitwerken. Dat is een structuur waar mensen met allerhande zorg- en ondersteuningsvragen terechtkunnen, zodat ze beter hun weg in het aanbod vinden. “Door het afgelopen jaar dieper in te gaan op wat we gaan organiseren en volgens welke waarden en principes we dit willen vormgeven, zijn we ervan overtuigd dat we een mooie basis gelegd hebben”, concludeert de co-projectleider.