Een op de drie Belgen kent het verschil niet tussen radiotherapie en radiologie

Main-xion Mak bevroeg voor zijn eindwerk aan de KU Leuven face-to-face 750 representatieve Belgen om hun perceptie van radiotherapie na te gaan. Die blijkt ondermaats. De BRAVO (Belgian Radiation Oncology Awareness and Visibility Organization) dringt aan op betere informatie.

De Belg kent radiotherapie niet zo goed. Dat is de algemene conclusie in het eindwerk. De algemene perceptie van de radiotherapie bij de Belgische bevolking is vrij neutraal en zelfs eerder negatief – maar in elk geval staat ze nogal ver van de realiteit. Soms is ze zelfs onjuist. Niet minder dan 1 op de vijf Belgen (21%) vergist zich wanneer hij “radiotherapie” en “radiologie” van elkaar moet onderscheiden. En zelfs een derde (36%) geeft toe het verschil niet te kennen tussen beide. Bovendien associeert 38% radiotherapie als 'eerder onveilig' tegenover slechts 28% als 'veilig'. De verwarring blijkt ook groot als de nevenwerkingen op lange termijn vergeleken worden met die van andere behandelingen.

Maar er is ook goed nieuws: doorgaans ziet men radiotherapie wel als de minst minst pijnlijke behandeling en als innovatief. 

De BRAVO, die de opdracht gaf tot de studie, uitgevoerd tussen maart en juni 2014, dringt aan op meer informatie naar de bevolking. De studie zelf kan worden geraadpleegd op de site van Bravo. Ze werd eerder al uitgevoerd in het Verenigd Koninkrijk, met doorgaans dezelfde resultaten. Maar voor ons land is dit pionierswerk. De gedetailleerde resultaten zullen nauwkeurig worden toegelicht tijdens het volgende internationaal ESTRO congres (European Society for Radiotherapy & Oncology)  in Barcelona van 24 tot 28 april aanstaande. Steven Cuypers, covoorzitter van BRAVO : “Deze studie bewijst dat het nodig is om de educatieve inspanningen verder te zetten bij de Belgische bevolking." Prof. Dr. Gert De Meerleer, de andere covoorzitter van BRAVO: “Zoals de enquête aantoont zullen de meesten onder ons op een bepaald moment in hun leven worden geconfronteerd met een vorm van kanker, hetzij rechtstreeks, hetzij via een familielid of een vriend. Daarom moeten we begrijpen welke verschillende strategieën mogelijk zijn en hun specificiteiten kennen."

Enkele andere conclusies van de studie in een notendop:

  • Kennis/bekendheid: 60% van de bevraagden citeert spontaan de radiotherapie bij de mogelijke behandelingen in vergelijking met 90% voor de chemotherapie en 40% voor de heelkunde;

  • Doeltreffendheid: slechts 13% meent dat de radiotherapie de beste kansen op genezing biedt, tegenover 40% voor de heelkunde en 26% voor de chemotherapie;

  • Veiligheid: de perceptie van de veiligheid is gemengd. Radiotherapie wordt beschouwd als even veilig als de chemotherapie, maar minder veilig dan de heelkunde;

  • Pijn: slechts 11% beschouwt de radiotherapie als de meest pijnlijke behandeling (60% voor de chemotherapie en 21% voor de heelkunde), maar 40 % als de minst pijnlijkebehandeling (14% voor de chemotherapie en 31% voor de heelkunde).

Alleszins: werk aan de winkel voor al wie bezig is met 'health-literacy'.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.