Cafeïne zou gunstige invloed kunnen hebben op de cellulaire ontsteking, op hart- en vaataandoeningen en dus op de levensverwachting.
De vorsers hebben bloedmonsters onderzocht van een honderdtal proefpersonen die hadden deelgenomen aan een cohortonderzoek (Stanford-Ellison). Op die manier wilden ze de immuniteit bij het verouderen evalueren. De studie werd uitgevoerd door twee vorsers van het cohortonderzoek, dat 10 jaar geleden is gestart. Ze hebben twee groepen vergeleken: gezonde volwassenen van 20 tot 30 jaar en 60-plussers. De onderzoekers hebben de verschillende bloedmonsters vergeleken om na te gaan welke genen het actiefst zijn bij 60-plussers. Ze hebben de oudere patiënten in twee subgroepen ingedeeld, volgens de mate van activering van de genen die te maken hebben met ontsteking.
De proefpersonen met de actiefste “inflammatoire” genen hadden stijvere slagaders, vertoonden vaker hypertensie, produceerden meer vrije radicalen en vertoonden een hogere concentratie van het pro-inflammatoire cytokine IL-lβ (dus een hoger cardiovasculair risico).
De monsters in de subgroep met “weinig actieve genen” bevatten meer cafeïne en cafeïnemetabolieten, zoals theofylline (thee) en theobromine (chocolade). Om hun bevindingen te toetsen, hebben ze dan immuuncellen van muizen geïncubeerd met cafeïne. Cafeïne bleek het inflammatoire effect op de cellen significant te verminderen.
Volgens Mark Davis, coauteur van de studie, bestaat er dus een verband tussen cafeïneconsumptie, het cardiovasculaire risico en een lang leven.
European Food Safety Authority, EFSA Journal 2015;13(1):3982 [36 pp.].doi: 10.2903/j.efsa.2015.3982