Acht op de tien gezondheidswerkers heeft goede handhygiëne

Het aantal zorgverleners dat er een goede handhygiëne op nahoudt in het ziekenhuis is gestegen van 71,6% naar 78%. Dat blijkt uit de resultaten van de zevende sensibiliseringscampagne rond handhygiëne die het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) dinsdag publiceert.

Al sinds 2004 organiseren de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu, samen met de Belgische Commissie voor de Coördinatie van het Antibioticabeleid regelmatig campagnes ter bevordering van een goede handhygiëne bij gezondheidswerkers. De laatste campagne, die liep in 2016 en 2017, had als slogan 'Samen infecties vermijden!' , en was gericht op de actieve betrokkenheid van de patiënt, haar/zijn familie en de ziekenhuisdirecties.

Waar gezondheidswerkers voor de campagne in 71,6% van de situaties waar handhygiëneregels gelden zich daaraan hielden, was dat na de campagne 78%. Die stijging is vergelijkbaar met die van de voorgaande campagnes. De verpleegkundigen scoren het best (80,4%), gevolgd door de kinesitherapeuten (78,5%) en de zorgkundigen (78,2%). De artsen klokten af op 72,9%. Bij alle beroepsgroepen steeg de toepassing van goede handhygiëne gemiddeld met ongeveer 7,5%, maar de artsen maakten met een stijging van 12,3% de grootste vooruitgang.

Volgens minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) is het belang van handhygiëne niet te onderschatten. "Elk jaar lopen naar schatting ruim 100.000 patiënten in het ziekenhuis een infectie op, onder meer door een gebrekkige handhygiëne bij zorgverleners", aldus de minister. Ze is tevreden met de resultaten, maar wil blijven inzetten op het thema, "tot de patiënt kan rekenen op een perfect rapport".

Uit de resultaten blijkt immers dat de handhygiëne voor het contact met de patiënt nog beter kan. "Na contact zien we dat in 82,3% van de gevallen de juiste handhygiënemaatregelen worden toegepast. Vóór contact ligt dat merkelijk lager (68,9%). Nochtans is dat minstens even belangrijk om verspreiding van zorginfecties te helpen voorkomen", zegt Dr. Boudewijn Catry.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.