Het voorbije jaar stelden zich ruim 22.000 mensen kandidaat om stamceldonor te worden. Dat laat Rode Kruis-Vlaanderen dinsdag weten. Heel wat mensen hoorden de oproep van de moeder van de driejarige Rachèle in mei vorig jaar, vanochtend raakte bekend dat een geschikte donor voor het kind werd gevonden.
"Na de oproep van de ouders van West-Vlaamse Rachèle hebben er zich zo'n 22.000 kandidaat-stamceldonoren geregistreerd via stamceldonor.be", klinkt het bij Rode Kruis-Vlaanderen. Dat is fors meer dan voordien, toen zich maandelijks zo'n 150 à 200 kandidaat-donoren registreerden. Van de 22.000 kandidaten hebben zo'n 5.000 hun engagement herbevestigd en een afspraak gemaakt in een donorcentrum om getest te worden.
"We hebben onze capaciteit in de mate van het mogelijke opgeschaald, voornamelijk in West-Vlaanderen", zegt Fritz Schiltz, algemeen secretaris van Rode Kruis-Vlaanderen. "In die donorcentra kunnen we vervolgens - na een gesprek met onze donorartsen - een bloedstaaltje afnemen om (onder andere) hun weefseltype te bepalen: dat is de belangrijkste factor voor het matchen van donor en patiënt. Tot vandaag hebben we zo al meer dan 3.500 van deze kandidaten effectief kunnen toevoegen aan het stamcelregister."
Toch blijft Rode Kruis-Vlaanderen oproepen om bijkomende stamceldonoren te vinden. "Er zijn nog heel wat andere patiënten zoals Rachèle, zowel in ons land als daarbuiten. En daarbij zitten we nog met een grote uitdaging om genoeg stamceldonoren te vinden voor bepaalde specifieke doelgroepen, zoals patiënten met Turkse, Noord- of Centraal-Afrikaanse roots. Eén op de drie vindt geen geschikte donor, terwijl dit bij mensen met West-Europese roots slechts één op de tien is."
Er is dus dringend nood aan meer etnische variatie in de stamceldatabank, want genetische afkomst speelt een grote rol in de zoektocht naar een geschikte donor. "Aan al wie hiervoor in aanmerking komt, willen we dus nog een extra oproep doen: registreer je alsjeblieft via stamceldonor.be, want jouw specifieke stamcellen zijn meer dan ooit nodig om allerhande patiënten te kunnen helpen", besluit Schiltz.