Gezondheid is de voornaamste factor voor het welzijn van de Belgen. Het inkomen telt in mindere mate mee. Werk hebben en omringd zijn door naasten heeft ook een impact op het welzijn. Dat zijn de resultaten die naar voren komen voor de 'gemiddelde' Belg. De analyse van verschillende subgroepen toont aan dat deze factoren niet voor alle Belgen even zwaar doorwegen.
Op een schaal van 0 tot 10 geeft de Belg zichzelf een score van ongeveer 7,5 punten voor welzijn. Alle Belgen zijn echter niet gelijk voor de wet. Ten opzichte van het gemiddelde zijn mensen die blijvend arbeidsongeschikt of werkloos zijn, geen diploma hebben, een laag inkomen hebben of alleen leven minder tevreden met hun leven.
Uit de analyse van het Federaal Planbureau (FPB) blijkt de (mentale en fysieke) gezondheid de belangrijkste factor voor het welzijn van de Belgen te zijn. Een zeer slechte gezondheidstoestand doet de score voor welzijn gemiddeld met 1,6 punt dalen vergeleken met personen die in goede gezondheid verkeren.
Hoewel het inkomen, werk hebben, een diploma hebben, omringd zijn door naasten en niet alleen leven ook het welzijn beïnvloeden, blijft hun impact toch relatief beperkt.
De analyse van verschillende subgroepen toont ook aan dat de bepalende factoren niet voor alle Belgen even zwaar doorwegen. In een zeer slechte gezondheidstoestand verkeren, niet getrouwd zijn en een daling van het inkomen hebben voor werklozen een relatief grotere impact op hun welzijn. En blijvend arbeidsongeschikt zijn, geen diploma hebben en niemand om hulp kunnen vragen hebben een relatief grotere impact op het welzijn van mensen jonger dan 25 jaar.