Ongeveer zeven mensen op de tien zijn wellicht sinds de eerste maanden van de pandemie in Engeland besmet geweest met het coronavirus, zo blijkt uit nieuwe cijfers van de regering.
Naar schatting 38,5 miljoen mensen, of 70,7 procent van de bevolking, liepen sinds eind april 2020 minstens één besmetting op. De cijfers komen van het bureau voor nationale statistieken. Het ONS (Office for National Statistics) gebruikte gegevens uit zijn langetermijnstudie naar covid-19.
De studie startte eind april 2020 in Engeland en omvat dus niet de eerste besmettingsgolf die in maart begon, maar het is de eerste keer dat een poging werd ondernomen om het cumulatieve aantal mensen te berekenen dat in het merendeel van de pandemie covid-19 opliep. De cijfers lopen tot 11 februari dit jaar.
De cijfers slaan enkel op mensen in gezinnen, niet op patiënten in ziekenhuizen en woonzorgcentra.
Britse vorsers meldden dat een patiënt met covid-19 gedurende 505 dagen positief testte op het virus, voor zover bekend de langste coronabesmetting in Groot-Brittannië. De vorige langste besmetting had 335 dagen geduurd.
De meeste mensen die met het virus besmet worden, overwinnen de infectie op natuurlijke wijze, maar deze patiënt had een erg verzwakt immuunsysteem en verscheidene onderliggende aandoeningen.
De onderzoekers, die het virus bij negen covidpatiënten in Londen bestudeerden, vonden ook aanwijzingen dat nieuwe covidvarianten in immunogecompromitteerde patiënten kunnen ontstaan. Ze stelden de resultaten van hun onderzoek op het congres ECCMID (European Congress of Clinical Microbiology & Infectious Diseases) in Lissabon voor.