Amerikaanse onderzoekers zien dat patiënten de telegeneeskunde steeds meer gebruiken, zelfs voor cosmetische chirurgie.
Deze studie, die is gepubliceerd in het Aesthetic Surgery Journal, belicht de onverwachte voordelen van telegeneeskunde tijdens de pandemie. Ze geeft inzicht in wat ze zou kunnen betekenen voor de toekomst van de geneeskunde in de Verenigde Staten en elders.
De onderzoekers zeggen dat in het University of Texas Southwestern Medical Center (UTSW), waar ze vandaan komen, al werd gewerkt met telegeneeskunde toen covid-19 uitbrak, maar dan als onderdeel van een klein proefprogramma. Uit de studie blijkt dat 25.197 van de 34.706 virtuele afspraken in de hele instelling in april 2020 zijn gemaakt – een percentage van 72,6% – tegenover 65,8% voor face-to-facebezoeken in april 2019.
De studie stelt vast dat het aantal nieuwe patiënten dat via telegeneeskunde wordt gezien significant is toegenomen vanaf maart 2020. Dit is het resultaat van een combinatie van een versoepelde regelgeving en comfortabelere teleconsultaties voor artsen en patiënten. Het UTSW zag het percentage nieuwe patiënten dat via telegeneeskunde werd gezien, stijgen van 0,77% in februari naar 14,2% en 16,7% in respectievelijk maart en april.
Zelfs in een nichegebied als de plastische chirurgie is de implementatie van de telegeneeskunde succesvol geweest. Dat toont aan dat deze technologie toe te passen valt bij een groot aantal disciplines. Van april tot half mei hebben de plastisch chirurgen 340 teleconsultaties gedaan in domeinen als reconstructies bij borstkanker, handchirurgie en wondverzorging, met percentages die vergelijkbaar zijn met die van het volledige UTSW. Ook kende de plastische chirurgie een groot aantal nieuwe patiënten, die 41% van de virtuele bezoeken voor hun rekening namen.
De studie meldde verschillende voordelen voor de patiënten, waaronder minder stress, werkverzuim, aantal ziekenhuisbezoeken, reistijd en blootstelling aan ziekteverwekkers, naast de verbeterde toegang tot zorg door de mogelijkheid om op afstand op consultatie te komen. Patiënten uit 43 staten en Puerto Rico zijn sinds maart virtueel op bezoek geweest bij UTSW-instellingen.
Hoewel de beperkingen voor covid-19 in Texas zijn versoepeld, blijft de telegeneeskunde een belangrijk onderdeel van de klinische praktijk aan het UT Southwestern. Ook vandaag nog komt een kwart van de patiënten virtueel op bezoek in het ziekenhuis.
De vele voordelen van deze nieuwe praktijken gaan echter gepaard met verschillende uitdagingen, zoals het praktische aspect en de risico’s van diagnostische geneeskunde op afstand. Met de technologie kunnen we een aantal problemen aanpakken door de ontwikkeling van hulpmiddelen zoals elektronische stethoscopen en consumentenapps voor bijvoorbeeld oxymetrie en voor het uitvoeren van elektrocardiogrammen.
Naast patiëntgerelateerde kwesties, moeten andere concepten worden opgenomen in discussies over de toekomst van telegezondheid. Dan denken we aan federale, staats- en lokale wetten, privacyproblemen, en verordeningen in het kader van de Wet op het draagvlak en de aansprakelijkheid van de ziekteverzekering (‘portabilité et la responsabilité de l’assurance-maladie’).