Het aantal toegediende vaccins in Brussel zit in dalende lijn. Er worden nog zeer weinig eerste dosissen gezet en ook het aantal herhalingsdosissen neemt af. Een gevolg van de epidemiologische situatie, merkt Inge Neven, hoofd van de Brusselse gezondheidsinspectie.
In de afgelopen week werden er in de Brusselse vaccinatiepunten minder dan 10.000 dossisen van een coronavaccin gezet. Een cijfer dat blijft afnemen. Zo werden er ook minder dan 1.000 eerste prikken gezet, waardoor in het Brussels gewest nog steeds slechts 61 procent van de totale bevolking is gevaccineerd. Het aantal herhalingsdosissen neemt ook af. Van alle Brusselaars die dubbel gevaccineerd zijn, heeft maar 62 procent een derde dosis gekregen.
"We zien dat de epidemiologische situatie, met de omschakeling naar code oranje en geel, daar speelt en de vraag naar vaccinatie afneemt", stelt Neven.
De omschakeling naar code geel en de dalende vraag naar vaccins vraagt een omschakeling van crisisbeheer naar risicobeheer. De Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC) zal op termijn nog een drietal vaccinatie- en testcentra open houden met lage capaciteit, maar met de mogelijkheid om snel terug op te schalen.
"We gaan ons voor de kwetsbare bevolking en de mensen die nood hebben aan een vaccin of een test meer richten op de eerstelijnszorg zoals apotheken, huisartsen en medische centra. Zo behouden we toch een basiscapaciteit", vertelt Neven.
Sinds 1 maart wordt in Brussel ook het Novavax vaccin toegediend, een vaccin op basis van spike-eiwitten. Op een week tijd kozen 89 personen voor dit vaccin en er zijn nog 150 afspraken geboekt. Er werden door de GGC nog uitnodigingen gestuurd naar specifieke doelgroepen zoals mensen die allergisch zijn aan een component van een mRNA-vaccin zoals dat van Pfizer of Moderna, naar niet-gevaccineerd zorgpersoneel en naar 50-plussers die nog niet gevaccineerd zijn.
De besmettingscijfers in Brussel gaan intussen verder in dalende lijn. De incidentiegraad bedraagt minder dan 500 besmettingen per 100.000 inwoners in de afgelopen twee weken en de r-waarde ligt op 0,91. Gemiddeld worden er nog 4.000 tests per dag afgenomen, met een positiviteitsratio van 11,8 procent. Die cijfers liggen allemaal lager dan het Belgisch gemiddelde, meldt Neven. De opnames en overlijdens in de ziekenhuizen blijven ook zakken, waardoor er nog slechts twee Brusselse ziekenhuizen in fase 1B zitten en alle overige in fase 1A.