"Overlegd met huisartsen over vaccinatie covid-19" (Vandenbroucke)

Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) meent dat er voldoende overleg is geweest met (huis)artsenorganisaties over de vaccinatie tegen Covid-19 door huisartsen. Een ander geluid was te horen bij Bvas.  Dat leidde tot een discussie in de Kamer.
De Belgische Vereniging van Artsensyndicaten (Bvas) vindt het ongehoord dat huisartsen hun raadplegingen moeten opschorten om persoonlijk naar de afleverpunten te gaan om er vaccins tegen Covid-19 op te halen wanneer ze patiënten willen inenten. Bovenop deze verplichting van het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG), komt nog de beslissing van het Riziv om huisartsen te verbieden terugbetaling te vragen van een consultatie die uitsluitend gewijd is aan de vaccinatie tegen het coronavirus. Voor de Bvas is het duidelijk dat alles zo is georganiseerd om de vaccinatie door huisartsen in de mate van het mogelijke te verhinderen.

PS-kamerlid Laurence Zanchetta wilde van minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) horen of de kritiek van de Bvas terecht is. “Is er voldoende overleg geweest met de artsensyndicaten? Is de kritiek van de Bvas gefundeerd? Vindt u dat deze maatregelen de vaccinatie tegen Covid-19 door huisartsen afremt? Zijn er oplossingen in het vooruitzicht gesteld om aan hun verzuchtingen te voldoen?” Een resem vragen waar de minister eigenlijk niet ten gronde op inging.

Enkel op de vraag of er voorafgaand voldoende overleg was gepleegd met de artsensyndicaten, gaf de minister in de commissie Volksgezondheid een duidelijk antwoord. “De syndicaten van huisartsen maken deel uit van de task force vaccinatie. Deze werkgroep bediscussieerde de praktische modaliteiten van de vaccinatie via andere kanalen dan de vaccinatiecentra. Er kan dus wel degelijk gesproken worden van een nauw overleg met de artsensyndicaten”, aldus de minister.

Wat de verdeling van de vaccins betreft, schuift Vandenbroucke de hete aardappel door naar de regio’s. “Zij zijn verantwoordelijk voor de concrete uitwerking van de vaccinatiecampagne. Het moment en de manier waarop zorgverstrekkers worden ingezet, hangt af van de manier waarop de regio’s dit uitwerken. In bepaalde streken in Wallonië kunnen huisartsen de vaccins ophalen in satellietapotheken, in Vlaanderen in de vaccinatiecentra.” Door zijn weinigzeggend antwoord geeft de minister de facto aan dat hij niet meteen iets wil veranderen aan de situatie zoals ze vandaag bestaat.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Jan DE MAESENEER

    04 april 2022

    Als Voorzitter van de Werkgroep Organisatie Vaccinatiestrategie, een werkgroep binnen de federale Taskforce Vaccinatiestrategie, kan ik bevestigen dat alle arstensyndicaten, ook BVAS, zeer intensief bij de activiteiten van de Werkgroep werden betrokken.

    De delegatie van BVAS (de artsen Jos Vanhoof, Dirk Scheveneels en Luc Herry) waren wekelijks aanwezig op het overleg, en werkten constructief mee bij de implementatie van de Vaccinatiestrategie. Ik wil hen hiervoor nog eens extra bedanken. Een rapport van de activiteiten van de Werkgroep vindt U: https://fdn01.fed.be/documents/11faf3516d3e1c6c2f7eb59c845637e2/rapport%20WG%20strat%20vax_NL_final.pdf .

    Prof. em. Jan De Maeseneer, Voorzitter Werkgroep Organisatie Vaccinatiestrategie binnen de federale Taskforce.