Milieuorganisaties en burgers opnieuw naar Raad van State

Milieuorganisaties Bond Beter Leefmilieu en Greenpeace België trekken samen met milieuactivist Thomas Goorden en burgerbeweging Grondrecht opnieuw naar de Raad van State om het hervatte grondverzet voor de Oosterweelwerken aan te vechten. Die werken werden begin vorige week hervat. Volgens de indieners zijn "tal van problemen met gehanteerde bodemnormen, milieu-impact, gezondheidsimpact, impact op sanering en aansprakelijkheid nog altijd niet opgelost".

Eind 2021 legde een arrest van de Raad van State de grondwerken binnen het Oosterweelproject grotendeels stil. Op de Antwerpse Linkeroever graaft bouwheer Lantis met PFOS vervuilde grond af op de werf van de Oosterweel, de verbinding die de Antwerpse ring moet rond­maken. Dat is onder meer het geval op de plaats waar tunnelkokers moeten komen. 

Na het arrest werden de grondwerken tijdelijk stilgelegd. Vorige week kondigde Lantis de hervatting van de werken aan. 

De milieu- en burgerorganisaties gingen de voorbije weken nog in gesprek met bouwheer Lantis, PFAS-coördinator Karl Vrancken en met de bevoegde ministers  Zuhal Demir en Lydia Peeters en PFAS-coördinator Karl Vrancken. Maar die gesprekken konden de organisaties en burgers niet overtuigen. 

"De aanpak van de werf blijft erg problematisch. Zo schiet het gehanteerde normenkader nog steeds tekort", zegt Tycho Van Hauwaert van Bond Beter Leefmilieu. "Ook wordt geen rekening gehouden met de milieu-impact op grond- en oppervlaktewater en is geen ecotoxicologische risico-analyse gemaakt voor de werken. Voor zo'n werf, gelegen in en naast woon- en natuurgebied, is dat onaanvaardbaar", klinkt het. 

Omwonenden bij Grondrecht vrezen dat de Oosterweelwerken met de huidige aanpak de PFAS-vervuiling verder zullen blijven verspreiden en dat ze een snelle en grondige sanering van hun vervuilde leefomgeving verhinderen. "Wij staan echt niet te springen om opnieuw naar de rechter te stappen, maar men laat ons geen andere keuze", zegt Jonas Vernimmen van Grondrecht.  

"Het blijft schokkend vast te stellen hoe de Vlaamse regering in dit dossier steevast de belangen van Lantis en Oosterweel behartigt", zegt milieuactivist Thomas Goorden. "Terwijl ze de kant van omwonenden zou moeten kiezen door voorrang te geven aan sanering en PFAS-vervuiler 3M aansprakelijk moet houden".

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.