Gemiddeld minder dan 10.000 besmettingen per dag

De voorbije week is het gemiddelde aantal dagelijkse besmettingen met het coronavirus onder de 10.000 gedoken. Van 29 maart tot en met 4 april waren er dagelijks gemiddeld 9.658 besmettingen, een daling met 14 procent. Dat blijkt uit de voorlopige cijfers van Sciensano.

"Voor het eerst in vijf weken zien we opnieuw een daling van het aantal besmettingen met het coronavirus. Dit is vooral merkbaar in Vlaanderen en bij jonge mensen", licht viroloog Steven Van Gucht vrijdag toe in het wekelijke coronabulletin van Sciensano. Zo stijgt het aantal besmettingen voorlopig wel nog in de provincies Waals-Brabant, Henegouwen en Namen. "Het is voor het eerst dat we onder code geel een daling in de coronabesmettingen vaststellen, en dat is goed nieuws."

Het aantal nieuwe ziekenhuisopnames kende tussen 1 en 7 april eveneens een daling, zij het minder sterk. Dagelijks waren er nog gemiddeld 215 nieuwe opnames, een daling met 2 procent.

"De nieuwe ziekenhuisopnames lijken ook de piek bereikt te hebben", aldus Van Gucht. "De belasting op de ziekenhuizen blijft echter nog steeds hoog. We raden nog steeds aan om voorzichtig te blijven in het bijzijn van kwetsbare personen. Het griepvirus lijkt momenteel nog wat terrein te winnen, maar mogelijk is ook de piek van de griep in zicht."

In de periode van 29 maart tot en met 4 april is het aantal sterfgevallen wegens COVID-19 wel licht gestegen. Dat bedraagt nu bijna 24 overlijdens per dag, 3 procent meer dan een week ervoor. In het wekelijkse coronabulletin is er sprake van een stabilisering van de COVID-19-mortaliteit.

In de ziekenhuizen liggen nu 3.073 mensen met COVID-19, nog een stijging met 3 procent op weekbasis. Van die groep liggen 176 patiënten op de afdelingen intensieve zorg, ook een lichte stijging, met 2 procent. Ook daar is volgens het coronabulletin sprake van een stabilisering.

Er werden in de week van 29 maart tot 4 april gemiddeld 38.000 coronatests afgenomen per dag (-2 procent). Daarvan bleek 28 procent positief (-3 procent). 

Het aantal dagelijkse contacten met de huisartsen wegens een vermoeden van COVID-19 daalde vorige week tot 78 per 100.000 inwoners. Een week eerder was er nog sprake van gemiddeld  89 contacten.

Het reproductiegetal bedraagt nu 0,99.

Van Gucht blijft wel hameren op het belang van vaccinatie. Terwijl 89 procent van de volwassen bevolking een eerste en tweede prik liet zetten, ligt de vaccinatiegraad wat de booster betreft met 75 procent fors lager. "We zien nog steeds dat een deel van de mensen die tot een risicogroep behoren nog geen derde vaccindosis hebben genomen", zegt de viroloog. "De derde dosis geeft evenwel een veel betere bescherming tegen ernstige ziekte. Mensen ouder dan 65 jaar lopen meer dan twee keer minder kans om op intensieve zorg terecht te komen na een derde dosis dan na de eerste twee dosissen."

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.