Aan het Centraal Station in Brussel hebben vanochtend enkele honderden mensen gedemonstreerd naar aanleiding van Internationale Vrouwendag. Met deze vakbondsactie wilden de socialistische en christelijke vakbonden ABVV en ACV in het bijzonder de strijd van de Brusselse werkneemsters ondersteunen die sterk hebben geleden onder de gevolgen van de gezondheidscrisis. In het algemeen kwamen ze op voor meer en gelijkwaardige rechten voor alle vrouwen, overal ter wereld.
Een paar honderd mensen troepten dinsdag rond 11 uur samen op het Europakruispunt aan het Centraal Station in de hoofdstad. Ze droegen rode en groene hesjes, hoofddeksels en een handvol enkelingen ook nog een mondmasker. Volgens de organisatie waren er 800 deelnemers. De Brusselse politie hield het op "enkele honderden ". Er waren, aldus de politie, geen incidenten.
De Nederlandstalige en Franstalige deelnemers, de grote meerderheid vrouwen, schreeuwden slogans of droegen pancarten met leuzen als "Het patriarchaat is de ergste pandemie", "Vrouwen zijn essentieel", "Solidarité avec les femmes du monde entier" en "Travailler plus pour gagner moins".
De twee vakbonden willen een samenleving opbouwen die de gelijkheid van mannen en vrouwen ten volle respecteert. "We willen een ander beleid, eerlijker en evenwichtiger, dat echt rekening houdt met de situatie van vrouwen op de arbeidsmarkt", benadrukte Alicia Schmit van het ACV.
De bonden toonden met cijfers aan dat vrouwen nog steeds heel wat ongelijkheden ondervinden. Zo werkt 43 procent van de vrouwen deeltijds. "Dat is zelden een vrije keuze, maar het leidt wel tot lagere lonen, uitkeringen en pensioenen", zei Vroni Lemeire van het ABVV. "De werkneemsters in de zogenaamde essentiële sectoren hielden het land tijdens de coronapandemie overeind, met gevaar voor hun eigen gezondheid, voor een veel te laag loon."
De deelnemers aan de actiedag vestigden ook de aandacht op de verhoging van alle brutolonen, en met name van de minimumlonen, en van de pensioenen voor vrouwen. Ze zijn ook voorstander van een verplicht en verlengd geboorteverlof. "We verdedigen ook een collectieve arbeidsduurvermindering met behoud van loon en de erkenning van de zwaarte van het werk in die functies waar vooral vrouwen werken", legde Lemeire uit.
De actievoerders vroegen tot slot ook aandacht voor grensoverschrijdend gedrag tegen vrouwen. "Geweld, seksisme en seksuele intimidatie tegen vrouwen komen nog elke dag voor. Dat gebeurt thuis, op straat en op het werk. Dit moet stoppen", aldus een deelneemster aan de actiedag.