De oorlog in Oekraïne brengt momenteel dagelijks veel Oekraïense vluchtelingen naar ons land. In het kader van het Europese tijdelijk beschermingsstatuut opent het Riziv de ziekteverzekering voor deze mensen. Zo geven we hen toegang tot betaalbare zorg, heet het. Ze moeten zich wel inschrijven bij een Belgisch ziekenfonds.
Zorgverleners vinden hier meer info over het factureren van de zorg die ze zouden verlenen aan Oekraïense vluchtelingen, in afwachting van hun inschrijving.
Zorg factureren? Zodra de vluchteling ingeschreven is bij een ziekenfonds
De inschrijving bij het ziekenfonds gaat retroactief in vanaf de eerste dag van het kwartaal waarin de vluchteling het bewijs van registratie of het attest tijdelijke bescherming ontvangt.
Er kunnen meerdere dagen verlopen vóór de inschrijving bij een ziekenfonds, waarop de vluchteling zorg nodig kan hebben. We vragen aan de zorgverleners om te wachten tot de Oekraïense patiënt ingeschreven is bij een ziekenfonds vooraleer de verstrekkingen te factureren. Factureer niet 100% van de prijs, zoals u dat zou doen voor een niet-ingeschreven patiënt. U kunt terugvallen op 1 van de 2 volgende types van attesteringen.
Recht op verhoogde tegemoetkoming
Het Riziv gaat er bij hun inschrijving bij een ziekenfonds vanuit dat vluchtelingen momenteel geen inkomsten hebben. Oekraïense vluchtelingen krijgen bijgevolg recht op een verhoogde tegemoetkoming zodra ze ingeschreven zijn.
Maximumfactuur: de vluchtelingen beschouwd als apart ‘gezin’
In normale omstandigheden berekent het Riziv de maximumfactuur, die de uitgaven van een ‘gezin’ beperkt, aan de hand van de personen die op eenzelfde adres ingeschreven staan.
In deze specifieke situatie beschouwt het Riziv Oekraïense vluchtelingen die in een gastgezin verblijven, niet als deel van dit gezin. Ze worden wel beschouwd als een apart gezin, samen met hun personen ten laste, zolang ze dezelfde hoofdverblijfplaats hebben.
Ter herinnering: Domus Medica houdt een infodossier bij over de Oekraïense kwestie.
Wilt u Oekraïense vluchtelingen helpen?
U vindt meer informatie over de oorlog én wat u kan doen via www.info-oekraine.be!
Meer info staat ook in deze omzendbrief over het Recht op geneeskundige verstrekkingen voor ontheemden uit Oekraïne.
> Vlaanderen maakt 400.000 euro vrij voor Oekraïne
> Meeste geneesmiddelen en medische hulpmiddelen van België aangekomen in Oekraïne (Kitir)