Sinds begin mei zijn de graspollenconcentraties in de lucht zeer geleidelijk gestegen, heeft het Nationaal Aerobiologisch Meetnet AirAllergy van Sciensano vastgesteld. Dat betekent dat mensen die gevoelig zijn voor graspollen vanaf nu last kunnen hebben van allergische symptomen. Het gezondheidsinstituut raadt verder ook de meest gevoelige personen aan om "uit voorzorg" niet mee te doen aan de "Maai Mei Niet"-actie nabij hun huizen.
"Zodra de kritische drempelwaarde van 50 stuifmeelkorrels per kubieke meter lucht wordt bereikt, gaat de meerderheid van de allergiepatiënten waarschijnlijk symptomen vertonen", legt Ann Packeu uit, verantwoordelijke van de dienst Mycologie en Aerobiologie bij Sciensano. Uit metingen in de vijf stations van het AirAllergy-netwerk blijkt dat die drempelwaarde sneller en op grotere schaal wordt bereikt in het binnenland. "Daarom raden we mensen met ernstige allergieën aan om indien mogelijk aan de kust te verblijven", zegt Ann Packeu.
Graspollen vormt de meest voorkomende oorzaak van allergieën in ons land, met zeker 1 op de 6 die hiervoor gevoelig is. Het seizoen loopt van mei tot juli, met in juni een bijzonder intense periode. "Dat is het gevolg van de opeenvolgende bloei van meer dan honderd soorten die samen de grassenfamilie vormen", legt Sciensano uit.
Vorig jaar werd voor het eerst "Maai Mei Niet" georganiseerd, een actie die de biodiversiteit moet helpen. Sciensano wijst erop dat verder wetenschappelijk onderzoek zal moeten uitwijzen of het risico op een directere blootstelling aan stuifmeel vergroot door gras een maand lang niet te maaien. Maar "bij wijze van voorzorgsmaatregel" raadt het instituut alvast de meest gevoelige personen aan "om in de nabijheid van hun woning toch een vorm van onderhoud te voorzien, zodat daar geen al te grote percelen, dicht begroeid met wilde grassen, ontstaan".
Tegelijk merkt Sciensano ook nog op dat de tuin maaien geen wondermiddel is zodra het seizoen van hoog gras is aangebroken. "Het stuifmeel van grassen, die soms zelfs tientallen kilometers verderop groeien, is dan in zulke hoge concentraties in de lucht aanwezig dat het eenvoudigweg onmogelijk is om blootstelling te vermijden."
De symptomen van hooikoorts zijn zeer uiteenlopend: prikkelende, jeukende, tranende en rode ogen, niesbuien, verstopte neus en sinussen, lopende neus, verlies van smaak- en reukzin, jeuk achterin de mond of in de keel. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat ze makkelijk verward worden met die van andere ziektes, zoals een verkoudheid of COVID-19.
Een chirurgisch masker, en zeker een FFP2- of N95-masker, vermindert de blootstelling aan pollen aanzienlijk, en daardoor ook het risico op het ontstaan van symptomen.