Gevaarlijke namaakgoederen worden steeds vaker online verkocht

Vervalste goederen veroorzaken niet enkel economische schade en banenverlies. Ze vormen ook een gevaar voor de gezondheid (namaakgenees- en voedingsmiddelen) , de veiligheid (reserveonderdelen voor auto's of batterijen) en het milieu (nep chemicaliën of -pesticiden). Dat stelt een nieuw gezamenlijke verslag door het Bureau voor intellectuele eigendom van de Europese Unie (EUIPO) en de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) dat donderdag verschijnt.

Legitieme producenten moeten zich aan strenge regels houden om ervoor te zorgen dat hun producten de consument geen schade of letsel berokkenen. Producenten van vervalsingen slaan al die voorschriften in de wind.

Het fenomeen is wijd verpreid. Zestig procent van de wereldwijd in beslag genomen gevaarlijke producten met de EU als bestemming werd online verkocht. In de meeste gevallen ging het om cosmetica (46 procent), kleding (18 pct), speelgoed en spelletjes (17 pct) en auto-onderdelen (8 pct).

De meeste van de gevaarlijke namaakgoederen kwamen uit China (55 pct van de wereldwijde inbeslagnemingen door de douane) en Hongkong (19 pct). Samen waren zij goed voor bijna driekwart van de in beslag genomen goederen. Negen procent van de gevaarlijke namaakgoederen kwam uit Turkije.

Duitsland was in de periode 2017-2019 de voornaamste bestemming van nepproducten binnen de EU, als geheel goed voor 47 pct van de wereldwijde inbeslagnames door de douane. Volgens het rapport bezette België met 10 pct de tweede rang binnen de EU, gevolgd door Denemarken, Italië, Spanje en Oostenrijk.

Door de populariteit van online winkelen geven namakers de voorkeur aan postpakketten om hun spullen te verzenden. Zestig procent van de in beslag genomen gevaarlijke goederen werden per post verzonden.

De covid-19-pandemie heeft de handel in gevaarlijke namaakgoederen beïnvloed en bestaande tendensen versterkt. "Criminelen maken misbruik van de wereldwijde crisis en de autoriteiten meldden dat het aantal in beslag genomen vervalsingen van geneesmiddelen, testkits, persoonlijke beschermingsmiddelen en andere medische producten sterk is toegenomen."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.