Het aantal kandidaten voor het ingangsexamen voor de studies geneeskunde en tandheelkunde dat in 2017 werd ingevoerd in Franstalig België, neemt jaar na jaar toe. Dat komt omdat er zich steeds meer buitenlandse kandidaten inschrijven, zo blijkt uit cijfers van de Académie de recherche et d'enseignement supérieur (ARES).
Tussen 2018 en 2021 is het aantal kandidaten gestegen van 3.337 naar 5.443, ofwel een stijging met 61,2 procent. Daarbij valt vooral het toegenomen aantal buitenlandse kandidaten op, vooral uit Frankrijk. Het aandeel Belgen daalde van 7 op 10 naar amper de helft, terwijl het aandeel Fransen steeg van 13,4 procent naar 34 procent. Dat heeft wellicht te maken met gewijzigde regels voor de toegang tot de sector in Frankrijk.
Het ingangsexamen zag in 2017 het levenslicht onder druk van de federale regering. Het moet er mee voor zorgen dat het aantal afgestudeerde artsen in de Franse gemeenschap beter overeenstemt met de voorziene Riziv-nummers.
Maar ondanks die filter blijft het aantal toegelaten studenten hoger dan de quota die aan het einde van de rit voorzien zijn. Minister van Volkgezondheid Frank Vandenbroucke wil dat Franstalig België een "efficiënte filter" invoert, zoals Vlaanderen al jaren doet. Er lopen al weken discrete gesprekken over het dossier, maar voorlopig zonder doorbraak.
Overigens kende ook Vlaanderen een gelijkaardig probleem met geblokkeerde geneeskundestudenten (door loting) uit Nederland die hun geluk kwamen beproeven in België, maar blijkbaar kon dat in het noorden van het land beter onder controle gehouden worden.