Een audit van de Europese Commissie leverdevolgens het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle een goed rapport op over de manier waarop de historische radiologische verontreiniging van het Grote Netebekken in de Antwerpse Kempen wordt opgevolgd. Het FANC monitort daar de water-, sediment- en bodemkwaliteit van de rivieren, na lozingen door nucleaire bedrijven in de jaren 60 en 80 en van de voormalige fosfaatindustrie.
Hoewel ook de fosfaatproductie in de regio sinds 2013 is gestopt, worden er tot op vandaag verhoogde radioactiviteitsconcentraties gemeten in het Netebekken. Het FANC monitort daarom de situatie in de rivieren Molse Nete, Grote Laak en Grote Nete.
"De impact op bevolking en leefmilieu is zeer beperkt, maar de percelen die met radium verontreinigd zijn, kunnen wel te kampen hebben met verhoogde radonconcentraties", aldus het FANC. "Radongas is dan weer wel schadelijk voor de gezondheid op lange termijn. Daarom ligt de prioriteit van het FANC bij het onderzoek naar potentieel geïmpacteerde woningen langs de rivieroevers. Als er zich te veel radon opstapelt in huis, dan zijn er nog altijd mogelijkheden om het probleem aan te pakken, maar het is in de eerste plaats belangrijk om de getroffen woningen in kaart te brengen."
Inspecteurs van de Europese Commissie kwamen vorige zomer de monitoring, de onderzoekslaboratoria waarin de analyses worden uitgevoerd en de rapportage van de monitoring onderwerpen aan een controle. Die "Euratom-toetsing", genoemd naar de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie, heeft volgens het FANC nu uitgewezen dat de situatie correct wordt opgevolgd door de Belgische autoriteiten.